Аграрії Чернігівщини отримали перші рукави для тимчасового зберігання зерна

0

Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) розпочали реалізацію програми з надання фермерам рукавів для зберігання зерна. Першими такі рукави отримали аграрії Чернігівської області, де через російське вторгнення зерносховища були значно зруйновані. 

27 жовтня чернігівські аграрії отримали 262 мішки, інформують у Мінагрополітики.

До кінця тижня надійде ще 1000 мішків. Також аграріїв забезпечать комплектами техніки для завантаження збіжжя. 

«Більше 5 млн тонн потужностей для зберігання зерна було знищено. Ми провели велику роботу з нашими партнерами та донорами, плануємо отримати приблизно 35 тисяч рукавів для зберігання зерна, що покриє потребу приблизно на 7 млн тонн зберігання. Крім того, будуть діяти і програми від інших донорів, завдяки яким ми закриємо ще частину зберігання. Важливо, що велика кількість цих рукавів і техніки є українського виробництва, що в свою чергу підтримує вітчизняну економіку в цей складний час», – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич.

Подача заявок та розподілення рукавів відбувається через Державний аграрний реєстр – цифрову платформу, завдяки якій процес є максимально зручним, прозорим та швидким.

«Для Міністерства важливо не просто допомогти аграріям, а й зробити цю допомогу максимально зручною, простою, прозорою та якомога менше забюрократизованою. Для цього Міністерство запустило Державний аграрний реєстр. Насправді це не наше ноу-хау, це європейський досвід і ми йдемо разом з європейською родиною. Ми сьогодні бачимо перший результат, коли цифровий світ перетворюється на реальний, і люди отримують реальну допомогу», – сказав заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Він додав, що скоро будуть нові програми через платформу ДАР за підтримки міжнародних донорів, зокрема й ФАО.

Голова офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні П’єр Вотьє підкреслив, що проект реалізовується в тісній співпраці з Мінагрополітики, і ця співпраця розвиватиметься й надалі.

“Ми, спільно з Мінагрополітики, забезпечимо потребу в зберіганні зерна загалом в обсязі більше 6 млн тонн. Така допомога малим фермерам та підприємствам є важливою у межах підготовки до зимового сезону і зберігання зібраного збіжжя, а також підтримки і забезпечення продовольчої безпеки не лише України, а й усього світу” – зазначив П’єр Вотьє.