В Україні почав зростати експорт молочної продукції

0

Експорт молочної продукції з України останніми місяцями почав активізуватися.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації виробників молока, пише Agroportal.ua.

У цілому за чотири місяці було експортовано молочних товарів на $47,4 млн, що на 16,1% менше, ніж за відповідний період минулого року. Більше половини експорту припало на масло ($12,5 млн) і згущені молоко та вершки ($18,9 млн).

Основними торговими партнерами України на сьогодні є Польща, Нідерланди та Молдова. Водночас торгівля з пострадянськими країнами, зокрема з Казахстаном, Узбекистаном та Грузією, практично неможлива. Через тривалу та дорогу логістику вітчизняні молочні продукти неконкурентні на ринках цих країн.

Зазначається, що світова комбінована ціна на молоко у квітні 2022 року була найвищою за всю історію моніторингу IFCN (з 1996 року) і становила 59,7 євро/100 кг, хоча в Україні ціна на молоко зросла лише на 2,6% — до 34,8 євро/100 кг. Війна та блокування експорту не дають можливості для більшого росту цін.

«Рекордно низькі ціни на корми на внутрішньому ринку допомагають стримувати ріст собівартості молока. Здорожчання кормів, яке відбулось у світі, не торкнулось України. Навпаки, через блокаду портів їх вартість на внутрішньому ринку рекордно низька. Ціна тонни пшениці не перевищує $200», — пояснила аналіткиня асоціація Яна Лінецька.

У результаті українська молочна продукція наразі досить конкурентна на світовому ринку, тож варто скористатися такою можливістю. Напрацювання нових логістичних рішень та робота з новими країнами продовжується і, можливо, найближчими місяцями це дасть свої результати.

«І навіть при поточних цінах експорт сухих молочних продуктів значно вигідніший за внутрішні продажі. Звісно, найкращим варіантом для українських експортерів є поставки молочних продуктів до країн ЄС, де скоро не буде ні квот, ні мит. При цьому, варто прискорити процедури включення підприємств до списку експортерів харчових продуктів до Європи», — переконана експертка.

Окрім цього, річна інфляція в Україні у травні становила близько 17%, а до кінця року зросте ще на 3%. Як наслідок, весь молочний ряд за період війни здорожчав у межах 5-10%, а порівняно з показниками 2021 року — на 12−25%.