Мінагрополітики та компанії «Сингента» й «Адама Україна» підписали Меморандум про взаєморозуміння

0

5 липня під час міжнародної конференції з питань реформ в Україні, що проходить у швейцарському місті Лугано, підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України, ТОВ «Сингента» та ТОВ «Адама Україна».

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Меморандум сприятиме забезпеченню продовольчої безпеки в Україні та за її межами, а також покращить умови ведення господарської діяльності для агровиробників України та його підписантів.

Співробітництво на $400 млн здійснюватиметься у формі спільної підтримки та заходів, інвестування та реалізації проектів, в тому числі законодавчих ініціатив, спрямованих на приведення у відповідність законодавства України до законодавства Європейського Союзу в агропромисловому комплексі.

Зокрема, ТОВ «Сингента» та ТОВ «Адама Україна» погодили, що вони й надалі підтримуватимуть працівників та членів їхніх сімей, які постраждали від агресії рф, шляхом надання їм притулку та гуманітарної допомоги, як на території України, так і за її межами, а також виплат ринкової заробітної плати.

Окрім цього, вони здійснюватимуть реалізацію продукції компаній малим фермерським господарствам у період воєнного стану та інвестуватимуть в логістичну інфраструктуру для удосконалення та розширення експортних шляхів для реалізації сільськогосподарської продукції, а також, як тільки це стане можливим з точки зору безпеки, відновлять морський експорт.

Також компанії підтримуватимуть та розвиватимуть інноваційні, науково-дослідні та освітні проекти з відповідними науково-дослідними та освітніми установами у галузях здоров’я ґрунтів, відстежування карбонових викидів, збереження біорізноманіття та інших напрямах, пов’язаних з підтримкою інновацій у сільському господарстві. Зокрема здійснюватимуть постачання на ринок України високоякісних засобів захисту рослин та забезпечуватимуть сільгоспвиробників, які знаходяться на території України, насінням та засобами захисту рослин на умовах повного або часткового відстрочення платежу і в рахунок виконання виробниками умов товарних аграрних розписок та інших видів забезпечення виконання зобов’язань.

Окремо компанії підтримуватимуть спільні робочі групи, створені для сприяння адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері агропромислового комплексу.

У свою чергу Міністерство аграрної політики та продовольства України в межах визначених чинним законодавством України, братиме участь в опрацюванні та розробці відповідних нормативно-правових актів і сприятиме комунікації з уповноваженими державними установами щодо виконання зобов’язань суб’єктами господарської діяльності.

«Підтримка сільського господарства нашої країни з боку провідних гравців ринку наразі є надважливим завданням, — наголосив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич. — Саме тому співпраця, що є предметом цього Меморандуму, у формі спільної підтримки та реалізації проектів, у тому числі законодавчих ініціатив, спрямованих на приведення у відповідність законодавства України до законодавства ЄС у агропромисловому комплексі, а також створення сприятливих умов ведення господарської діяльності, стануть запорукою розвитку агрогалузі задля гарантування продовольчої безпеки нашої країни та світу».

«Підписання Меморандуму підтверджує наміри компаній «Сингента» й «Адама Україна» і надалі здійснювати всебічну підтримку, надаючи доступ вітчизняним сільгоспвиробникам до якісної продукції та інновацій, продовжувати інвестування в логістичну інфраструктуру з метою удосконалення та розширення експортних шляхів для реалізації агропродукції. Варто зауважити, що цей Меморандум відкриває нові перспективи ефективної взаємодії між державними установами і представниками великого бізнесу», – зазначив генеральний директор ТОВ «Сингента» Сергій Клішин.

«Реалізація нових можливостей, які перед Україною відкриває нещодавно наданий статус кандидата на членство в ЄС, потребує ґрунтовного підходу. ТОВ «Сингента» разом з компанією «Адама Україна» готова надавати комплексну підтримку аграріям України. Зважаючи на складну ситуацію та в умовах дії воєнного стану ми будемо пропонувати гнучкі умови оплати за наші продукти», – підкреслила керівник бізнесу захисту рослин в Україні Лідія Озерова.