Європейська Комісія провела аудит українських ягід

0

Генеральний директорат з питань безпечності харчових продуктів та охорони здоров’я Європейської Комісії завершив дистанційний аудит системи державного контролю за мікробіологічним забрудненням ягід, які експортуються до ЄС. 

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

Уточнюється, що до сфери аудиту потрапили лохина, малина та чорниця.

«За останні роки ЄС став основним торгівельним партнером України на ринку аграрної продукції – більше третини аграрного експорту України спрямовується європейським споживачам. Для України дуже важливо підтримувати репутацію надійного торговельного партнера, який гарантує високу якість та безпечність своєї продукції, і аудит спрямований саме на це», – розповіла Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Експорт українських ягід до ЄС зростає. У 2018 році до країн Європейського Союзу було експортовано більше 12,5 тисяч тонн малини, а в 2020 році – вже понад 18 тисяч тонн. Найбільше малини експортувалося з Львівської, Вінницької, Волинської областей та Києва.

Експорт лохини у 2019 році складав 6,4 тисяч тонн, у 2020 році – 9,9 тисяч тонн. Основними постачальниками виступали Житомирська, Київська та Івано-Франківська області.

«Під час аудиту європейську сторону було ознайомлено з системою державного контролю за виробництвом ягід в Україні, контролю первинного виробництва та переробки ягід, системою контролю якості продукції на підприємствах та лабораторним контролем за мікробіологічним забрудненням продуктів нетваринного походження», – пояснюють у Держпродспоживслужбі.