Україна та Канада завершать роботу над розширенням угоди про вільну торгівлю протягом найближчих тижнів

0

Перша віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко провела віртуальну зустріч з Міністром міжнародної торгівлі, просування експорту, малого бізнесу та економічного розвитку Канади Мері Енджі.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Під час перемовин урядовці вирішили повернутися до роботи над розширенням Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою та завершити напрацювання протягом найближчих тижнів.

“Канада, як і Україна, є важливим гравцем на ринку зернових. Відтак ми сподіваємося на підтримку в подоланні продовольчої кризи, зумовленої умисним блокуванням українського експорту росією через порти Чорного моря, аби викликати брак продовольства у країнах, що розвиваються”, – зазначила Міністр економіки Юлія Свириденко.

Важливим кроком назустріч Україні могло б стати скасування Канадою торгових мит на українські товари. До такого рішення нещодавно вдалися ЄС та Велика Британія. “Це допоможе експортерам збільшити обсяги вивезення продукції і тим самим зміцнить українську економіку та обороноздатність нашої держави”, – зауважила Юлія Свириденко.

Під час перемовин урядовці також обговорили можливі форми підтримки Канадою України на поточному етапі, а також у ході повоєнного відновлення економіки нашої держави. Зокрема торкнулися питань повернення міжнародних інвесторів, що були змушені залишити Україну з початком війни або ж значно згорнули виробництво.

“Сподіваємося, що канадські інвестиції допоможуть не просто відбудувати зруйновану інфраструктуру та економіку нашої держави, а й стануть основою нової України – сильної, стійкої та незалежної”, – підкреслила Юлія Свириденко.

Слід зазначити, що попри відстань між Україною та Канадою, торгівля між державами активно розвивається. Так, у 2021 році обсяги українсько-канадської торгівлі зросли на понад 70% і склали 420,7 млн доларів. При цьому експорт товарів з України до Канади зріс в 11 разів.