Виробництво пшеничного борошна в Україні скоротиться майже на 10%

0

Виробництво в Україні пшеничного борошна за підсумками 2020/21 маркетингового року (МР) знизиться на 9,7%, до 1,96 млн тонн, а експорт впаде у 2,5 раза і становитиме менше ніж 130 тис. тонн через зростання цін на пшеницю.

Такий прогноз озвучив директор асоціації «Борошномели України», пише Agravery.com.

«Обсяг виробництва борошна з року в рік протягом десятиліття знижується. Це навіть із урахуванням тіньового ринку, який оцінюється у 25−30%. У поточному році, гадаю, обсяги виробництва будуть близькі до 2 млн тонн борошна пшеничного, яке становить понад 95% у виробництві», — сказав Рибчинський.

Також він відзначив зростання експорту хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів у 2020 році, який у натуральному вираженні зріс на 3,8% — до 10,8 тис. тонн, а у грошовому на 13,8% — до $198 млн.

«При цьому імпорт цієї продукції за той самий період зріс на 19,2% — до 3,1 тис. тонн у натуральному вираженні і на 24% — до $101,3 млн у грошовому», — підкреслив директор асоціації.

Він додав, що в Україні щорічно закривається декілька десятків підприємств-виробників борошна, переважно розташованих у сільській місцевості.

«Більшість цих виробництв є бюджетоутворюючими для своїх населених пунктів, оскільки цикл виробництва борошна забезпечує роботою до 100 осіб», — підсумував Родіон Рибчинський.