KWS відкриває новий сегмент у селекції ріпаку

0

Компанія KWS відкриває новий сегмент у селекції ріпаку, розробивши більш стійкі до ріпакової блішки гібриди, про що свідчить оцінка авторитетного французького науково-дослідного інституту Terres Inovia.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

Незалежні дослідження інституту вперше підтвердили дану стійкість в червні 2020 року для гібриду КВС ФЕЛІСІАНО. Наразі до портфоліо KWS додано ще один гібрид – КВС АЛЕССАНДРО. Вчені виявили чіткий зв’язок між генетикою гібриду та меншим ураженням личинками, тож гібрид КВС АЛЕССАНДРО вже наступного сезону буде доступний для продажу в Німеччині.

Ушкодження, спричинені ріпаковою блішкою. Автор зображення: KWS. Надано дозвіл на використання з посиланням на джерело для редакційних статей про KWS. Комерційне розкриття третім сторонам не допускається.

Ріпакова блішка (лат. Psylliodes chrysocephalus) – один із основних шкідників, з яким доводиться боротися аграріям, які вирощують ріпак. Пошкодження цим шкідником може призвести від значної до повної втрати врожаю. Вірогідно, що шкода, яку завдає ріпакова блішка, у майбутньому лише зросте через заборону на обробку насіння неонікотиноїдами в країнах ЄС та посилення обмежень щодо використання інсектицидів. На цьому тлі селекція міцних, здорових гібридів з відмінною генетикою для забезпечення природного захисту від заселення ріпаковою блішкою зіграє вирішальну роль у зусиллях щодо сприяння прибутковому та екологічному вирощуванню ріпаку в Європі.

Масштабні дослідження, проведені KWS, підтвердили унікальну генетику гібриду КВС АЛЕССАНДРО.

«Ми оцінили кількість личинок на рослинах, які оброблялися інсектицидами, і на рослинах, без обробки. Потім ми порівняли наші гібриди з основними європейськими гібридами-конкурентами, – розповідає Андреас Крулл, продукт-менеджер по ріпаку компанії KWS. – Гібрид КВС АЛЕССАНДРО показав надзвичайно хороші результати».

КВС АЛЕССАНДРО фактично демонструє результати на тому ж рівні, що і КВС ФЕЛІСІАНО. Дослідження показали, що кількість личинок на гібридах-конкурентах, які не оброблялися інсектицидом, часом була більш ніж удвічі вищою, ніж в обох гібридах селекції KWS. Коли було використано інсектициди, кількість личинок, знайдених на КВС ФЕЛІСІАНО та КВС АЛЕССАНДРО стала ще меншою.

Загальна їх кількість була значно нижче рівня гібридів-конкурентів. Андреас Крулл зазначає: «Цікавий аспект, який ми виявили, – це те, що на непротруєних гібридах селекції KWS було стільки ж личинок хрестоцвітої блішки, скільки її було на протруєних гібридах-конкурентах».

Це означає, що гібриди селекції KWS взагалі не досягають граничних значень ураження або досягають, але лише на пізній стадії. Граничні значення ураження використовуються для визначення часу, коли слід застосувати інсектициди.

«Гібриди селекції KWS дозволяють аграріям скоротити використання інсектицидів: а це дійсно сприяє підвищенню екологічного ведення сільського господарства і, звісно, допомагає аграріям зменшити витрати», – розповідає пан Крулл.

Останні успіхи у селекції ріпаку є значним внеском до Амбітного плану KWS щодо сталого розвитку 2030, ініціативи, в рамках якої компанія поставила перед собою амбітні та вимірні цілі, прагнучи запропонувати рішення для сталого та соціально-відповідального ведення сільського господарства. Сучасна селекція рослин відіграє ключову роль, оскільки вона робить вирішальний внесок у зменшення використання ресурсів та постійне збільшення врожайності, а інноваційні гібриди ріпаку КВС ФЕЛІСІАНО та КВС АЛЕССАНДРО, яскраве цьому свідчення.