Експерти прогнозують зниження врожаю зернових на 35% у порівнянні з минулим роком

0

Урожай зернових у цьому році очікується на рівні 65% від минулорічного, адже аграрії змогли провести весняно-польові роботи лише на 70% площ від тих, які були засіяні у 2021 році.

Про це в ефірі Громадського радіо повідомив економіст Олег Пендзин, пише Укрінформ.

«Вільних обсягів продовольства у світі немає. Якщо Україна не вивезла щось на наші традиційні ринки, то на тих територіях продовольство фізично не з’явиться. Там просто зростатимуть стрімко ціни на зернові», — зазначив економіст.

Пендзин додав, що росія знищує українські запаси зерна.

«Паралельно з вивезенням зерна, рф вдається до обстрілів складів із зерном, складів з хімічними добривами, величезних запасів паливно-мастильних матеріалів. Робить усе для того, щоб Україна втрачала свої можливості як аграрна країна. Україна і росія конкурують на одних і тих самих ринках продовольства у світі», – розповів він.

Також експерт нагадав дані ООН, яка повідомляла, що війна в Україні й блокування портів можуть призвести до голоду 1,7 млрд людей у світі.

«Тому що зростання цін на продовольство призведе до зростання цін у цілому світі. Багато людей втратять фінансову можливість доступу до продуктів харчування», — переконаний Олег Пендзин.