За останні 5 років обсяги виробництва винограду знизилися на 25%

0

За останні 5 років площа виноградників у плодоносному віці в Україні скоротилася на 13% – до 37,2 тис. Водночас обсяги виробництва винограду скоротилися на 25% – до 281 тис. га.

Про це повідомляють в асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.

“Такий низький валовий збір винограду у 2020 році, а відповідно й низька врожайність винограду, були спричинені посухами на півдні України – основному регіоні вирощування даної культури” – пояснюють в УКАБ.

Уточнюють, що 60% українського винограду вирощується в Одеській області, далі слідують Закарпатська, Миколаївська та Херсонська області з частками у всеукраїнському виробництві 10%, 8% та 7%, відповідно.

Імпортні поставки винограду значно перевищують експортні. Обсяг імпорту винограду напряму залежить від власного виробництва. У роки з низьким валовим збором винограду імпортні поставки складають 40-45 тис. тонн, у більш сприятливі для цієї галузі роки – 20-30 тис. тонн.

В асоціації зазначають, що основним і беззаперечним лідером в поставках винограду є традиційна для українського овочево-фруктового ринку Туреччина. У 2020 році на дану країною було поставлено 79% українського імпорту винограду, що становив 45 тис. тонн. Далі слідують Молдова (6%), Єгипет (3%), Перу (3%) та Італія (2%).

“Цьогоріч врожайність винограду буде неоднорідною. На західній Україні та в господарствах південної України, де здійснювалося зрошення минулого року, врожай гарний незважаючи на затяжну холодну весну. Господарства півдня, у яких було недостатньо вологи минулого року через посуху, мають гірші показники врожайності. Однак загалом врожай винограду цього року очікується вищий в порівнянні з минулорічним”, – прогнозує аналіткиня УКАБ Світлана Литвин.