Як зниження ПДВ вплине на усіх учасників ринку?

0

Інститут аграрної економіки провів дослідження та оцінив вплив такого економічного рішення як однократне зниження ставки ПДВ з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції на усіх учасників ринку.

Про це повідомив керівник відділу Інституту аграрної економіки Леонід Тулуш, пище agroportal.ua.

«Дійсно, складно знайти рішення, яке задовольнить усіх операторів ринку. Але такого рішення, як в Україні (встановлення ставки ПДВ у розмірі 14% за операціями поставки та ввезення в Україну окремих видів сільськогосподарської продукції), немає, тому важко прогнозувати, який результат отримаємо, адже це рішення впливатиме на всіх економічних суб’єктів ринку», — зазначив Тулуш.

За його словами, у виробників є певні очікування, що при зниженні ПДВ вони отримають додатковий дохід та збільшать маржинальність бізнесу. Однак експерт додав, що певний негативний вплив на діяльність виробників вбачається в тому, що суми ПДВ до сплати в бюджет у них знизяться втричі.

Як відзначив науковець, унаслідок прийнятого закону виробникам при продажу сільгосппродукції доведеться вдаватися до послуг посередників, менше закуповувати матеріально-технічних ресурсів. Також знизяться інвестиційні програми.

«Найбільше проблем виникне в переробних підприємств, адже закон більш орієнтований на суб’єкти, які здійснюють діяльність на зовнішньому ринку. Переробники потрапляють у невигідне становище: для них ціна вхідного ресурсу без ПДВ зросте, відповідно маржинальність повинна залишитися без змін, а ціна буде визначатися ритейлом. Тобто ціна продуктів харчування в цьому випадку повинна зрости», — попередив пан Леонід.

Експерт стверджує, що за умов зниження ПДВ з чинної 20% до запропонованої ставки 14% ПДВ товарних позицій в частині молока незбираного, м’яса ВРХ, свиней та птиці, цукрових буряків, зерна та іншої сільгосппродукції, краще й вигідніше виробникам працювати із сировиною, ніж переробляти продукцію.

«Оскільки законопроєкт №3656 орієнтується на стимулювання поставок на зовнішні ринки, є всі підстави стверджувати, що для споживачів ціни на продукти харчування зростуть. Насамперед це стосується молока та молочних продуктів, борошномельно-круп’яної промисловості», — переконаний науковець.

Він наголосив, що будь-якому економічному рішенню мають передувати аналітичні розрахунки з метою недопущення втрат окремих суб’єктів на ринку. Або ж слід закладати державну підтримку для тих індустрій, які постраждають від такого рішення.