До Держземкадастру внесено близько 80% інформації по землі

0

Наша мета – внесення кожної земельної ділянки до Державного земельного кадастру.

Про це зазначив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час другого засідання Міжвідомчої робочої групи з питань детінізації економіки та розвитку добросовісної конкуренції 19 жовтня.

Під час виступу Тарас Висоцький додав, що між Держгеокадастром та Державною податковою службою України підписаний Меморандум, який найближчим часом має запрацювати як автоматична база для взаємодії та обміну інформацією про кожній земельній ділянці.

«Наразі, до Держземкадастру внесено близько 80% інформації по землі. Ситуація із державними землями краща, ніж з комунальними та приватними. Для прикладу,  близько 32 млн гектарів які перебувають у приватній власності, 27 млн відображенні в земельному кадастрі. Власники можуть розпоряджатися земельною ділянкою тільки після внесення її до Держземкадастру. Адже це сприяє встановленню високої ціни, та продажу земельної ділянки на вигідних умовах», – додав перший заступник Міністра.

Також, Тарас Висоцький, зазначив,  що у разі прийняття законопроекту 5600 очікується мінімальне податкове зобов’язання на земельну ділянку. Адже це рішучий та важливий  крок, щоб подолати тінізацію безпосередньо в земельних відносинах.

«Суть законопроекту в тому, що легальні орендарі земельних ділянок не нестимуть додаткового податкового навантаження, а у разі тіньового обробітку доведеться заплатити різницю. Тому ми продовжуємо активну роботу по взаємодії інспекторів Держгеокадастру з громадами, щоб вони звертатися до органу та реєстрували  земельні ділянки територіальних громад», – підкреслив Тарас Висоцький.

Під час засідання учасники  розглянули питання адміністрування коштів, що надходять до державного бюджету від вжитих заходів з тінізації економіки України, земельних відносини в законодавчому полі та протидії тінізації алкогольної галузі України.