Індекс продовольчих цін ФАО продовжував зростати у вересні

0

Світові ціни на продовольство зросли у вересні через погіршення умов постачання та високий попит на такі основні продукти, як пшениця та пальмова олія.

Про це йдеться в доповіді, опублікованій сьогодні Організацією Об’єднаних Націй (ООН), повідомляє прес-служба ФАО.

Зазначається, що у вересні Індекс продовольчих цін ФАО у середньому становив 130,0 пункту, що на 1,2 відсотка більше, ніж у серпні, та на 32,8 відсотка вище, ніж у вересні 2020 року.

Індекс цін ФАО на зерно у вересні збільшився на 2,0 відсотка у порівнянні з попереднім місяцем, а світові ціни на пшеницю зросли майже на 4%, що на 41% вище, ніж роком раніше,що зумовлено посиленням експорту на тлі високого попиту. Світові ціни на рис також зросли у вересні, тоді як ціни на кукурудзу збільшились на помірні 0,3 відсотка, що у середньому на 38 відсотків вище у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, оскільки покращення світових перспектив врожаю та початок збирання врожаю у Сполучених Штатах Америки та Україні значною мірою протидіяли наслідкам, викликаним збоєм у роботі портів, пов’язаним з ураганами в США.

«Серед найважливіших зернових культур найближчими тижнями пшениця буде в центрі уваги, оскільки попит потрібно перевірити на тлі швидкого зростання цін», – зазначає Абдольреза Аббассіан, старший економіст ФАО.

Індекс цін ФАО на рослинну олію зріс на 1,7 відсотка за місяць – та приблизно на 60 відсотків з вересня 2020 року – оскільки міжнародні ціни на пальмову олію досягли 10-річних максимумів через значний світовий попит на імпорт та занепокоєння щодо нестачі робочої сили мігрантів, що впливає на виробництво в Малайзії. Світові ціни на рапсову олію також помітно подорожчали, тоді як котирування соєвої та соняшникової олій знизилися.

Індекс цін ФАО на молочні продукти з серпня збільшився на 1,5 відсотка, оскільки стійкий світовий попит на імпорт та сезонні фактори в Європі та Океанії збільшили міжнародні котирування на всі молочні продукти, особливо на вершкове масло.

Індекс цін ФАО на цукор був на 0,5 відсотка вищим у порівнянні з попереднім місяцем – і на 53,5 відсотка у порівнянні з минулим роком – підкріплений несприятливими погодними умовами та підвищенням цін на етанол у Бразилії, найбільшому експортері цукру у світі.Уповільнення світового попиту на імпорт та гарні перспективи виробництва в Індії та Таїланді стримували тиск угору.

Індекс цін ФАО на м’ясо у вересні практично не змінився у порівнянні з попереднім місяцем і збільшився на 26,3 відсотка в річному вимірі. Котирування яловичини та великої рогатої худоби зросли через обмеженість пропозиції, тоді як пропозиції щодо м’яса птиці та свинини скоротилися на тлі значних світових обсягів пропозиції перших та зниження попиту других в Китаї та Європі.