Приватизація – потужний драйвер економічного зростання

0

Прозора приватизація може стати потужним дравйвером розвитку економіки України.

Про це розповіла заступниця Міністра економіки України Крістіна Голубицька під час конференції “Реформа держкомпаній як поштовх до розвитку конкурентних ринків”, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Заступниця Міністра додала, що велика приватизація – це довготривалий та складний  процес, й Уряд робить все можливе для того, щоб приватизація великих об’єктів відбувалась в Україні. Проте на сьогодні в Мінекономіки розглядають і альтернативи великій приватизації, зокрема  залучення прямих інвесторів та часткову приватизацію.

“Наразі в суспільстві є певні застороги щодо великої приватизації найбільших державних підприємств. Компромісним варіантом може стати часткове розміщення акцій державних компаній на біржах.  Це допоможе розвинути ринок капіталу в Україні, забезпечити прозорість діяльності сектору та  дозволить звичайним українцям стати причетними до управління державними компаніями. Законопроекти, що відкривають нам шлях до часткової приватизації, вже пройшли перше читання в парламенті. Впевнена, що часткове розміщення акцій – важливий крок до приватизації великих державних компаній”, – зазначила Крістіна Голубицька.

Також у рамках конференції  відомий японський економіст доктор Мотошіге Іто поділився унікальним досвідом реформування державного сектору економіки в Японії. У своїй лекції доктор Іто розповів про те, як японські державні компанії перетворились на сучасні інвестиційно привабливі підприємства, а також про вплив  дерегуляції на приватизацію.

“Досвід Японії у приватизації великих інфраструктурних об’єктів  може бути корисним  і для  України. Особливо цікаво проаналізувати успішні приклади у сферах енергетики та залізниці. Реформа державного сектору економіки залишається одним із ключових пріоритетів діяльності Уряду України. Дякую нашим партнерам за змістовну лекцію та дискусію”, –   додала заступниця Міністра.