Підсумки Всеукраїнського Дня картоплі

0

26-27 серпня на базі ФГ «Аделаїда» відбувся Всеукраїнський День картоплі «Картопляний блокчейн-2021».

За два дні його відвідало близько 600 гостей.  У якості експонентів виступили 60 В2В-компаній та організацій, що працюють у сегменті картоплярства, зокрема, 7 селекційних компаній, 10 постачальників обладнання для сховищ, 5 представників виробників техніки, 5 компаній, що пропонують обладнання для зрошення, постачальника ЗЗР, добрив тощо.

Захід відвідали міністр аграрної політики України Роман Лещенко, перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький, група народних депутатів та представники Держводагентства України, Херсонської облдержадміністрації й облради.

На урочистому відкритті Міністр аграрної політики України Роман Лещенко розповів, що 2021 року в Україні запрацює держпрограма з розвитку промислового картоплярства.

«Мета програми з підтримки картоплярства – показати приклади ефективного господарювання, формування доданої вартості, розвитку сучасної інфраструктури. Головна ціль, яку ставимо перед собою, – імпортозаміщення», – сказав він.

Міністр додав, що держава буде підтримувати господарства на зразок ФГ «Аделаїда», які ризикують і вкладають суттєві інвестиції в розвиток своєї матеріально-технічної бази, використовуючи цього різні канали залучення коштів.

Президент УАВК, директор ТОВ «Поліська картопляна компанія» Денис Стаценко закликав виробників акцентував увагу на викликах для картоплярства.

«Природнє скорочення домогосподарствами вирощування картоплі ставить нові завдання перед картопляною галуззю: нам потрібно нарощувати обсяги та якість вирощуваної картоплі. Маємо згуртуватися для вирішення цього завдання та забезпечення продовольчої безпеки держави» – сказав він.

Водночас директор ФГ «Аделаїда» Сергій Рибалко  звернув увагу присутніх на те, що специфічний жаркий клімат є важким і для людей, і для рослин, зокрема, картоплі, яка перестає нормально вегетувати, якщо стовпчик термометра сягає вище за позначку +27 С.

«На Херсонщині Ви не побачите величезних врожаїв, надздібностей сортів картоплі. Ми кожен день воюємо за врожай картоплі, працюємо над нею і поливаємо. Мета нашого демо-поля, на якому 30 червня було посаджено 76 сортів картоплі від 8ми селекційних компаній, знайти сорти придатні для вирощування на Півдні в другому, літньому оброті. Цей експеримент справжня дієва допомога, безцінний досвід для виробників Південного регіону», – сказав він і пообіцяв, що восени врожай картоплі буде викопано.

Більше про Всеукраїнський День картоплі:www.potato.com.ua