Світові ціни на цукор зросли до 4-річного максимуму

0

Світові ціни на тростинний та рафінований (білий) цукор знаходяться на найвищому за останні 4 роки рівні, оскільки врожай в Бразилії зменшився через тривалу посуху та морози у липні-серпні.

Про це з посиланням на GrainTrade пише agronews.ua.

Згідно з оцінками експертів, у 2021/22 МР виробництво цукру в Бразилії зменшиться на 27% – до 10-річного мінімуму – 28 млн тонн. В Індії, яка є другим світовим виробником цукру, виробництво у 2021/22 МР залишиться на рівні 31 млн тонн, що дещо перевищить прогнозовані на 2020/21 МР 30,9 млн.

За прогнозами Світової організація по цукру (ISO), на 2021/22 МР глобальний дефіцит цукру у 3,8 млн тонн. Це на 46% перевищить травневий прогноз, де дефіцит оцінили у 2,6 млн тонн. Очікується, що в новому сезоні, який розпочнеться з жовтня, світове виробництво цукру збільшиться на 0,2% до 170,6 млн тонн, тоді як споживання – на 1,6% до 174,5 млн.

Жовтневі ф’ючерси на обидва види сировини в серпні оновили 5-річний максимум, проте цього тижня опустилися під тиском падіння цін на нафту та в очікуванні поставок бурякового цукру з нового врожаю. Ф’ючерси на білий цукор на біржі ICE з понеділка впали на 0,8% до 483,3 $/т, а на тростинний – на 2,6% до 433 $/т, загалом за місяць подорожчавши на 8% та 10% відповідно.

Водночас падіння нафтових котирувань тисне на ціни етанолу, що змусить цукрові заводи Бразилії більшість тростини направити на виробництво цукру, а не етанолу.

Відповідно до прогнозу Мінекономіки, в Україні у 2021/22 МР виробництво цукру виросте на 30% – до 1,4 млн тонн. Це на тлі високих світових цін дозволить наростити його експорт. З огляду на перехідні початкові запаси обсягом 422 тис тонн, загальна пропозиція цукру складе 1,74 млн, що повністю задовольнить внутрішній попит, який оцінюється у 1,25 млн.

Зазначається, що у 2020/21 МР внаслідок несприятливих погодних умов в Україні було вироблено 1,1 млн тонн цукру, що на 25% поступається показнику 2019/20 МР.

Як вважають в асоціації «Укрцукор», ціни на цукор, які складають 25-27 грн/кг (770-830 $/т без ПДВ) та на 80% перевищують торішній рівень, можуть знизитися на початку осені під тиском гарного врожаю цукрових буряків та слідом за падінням світових цін. У 2020/21 МР Україна зменшила у порівнянні з попереднім сезоном експорт цукру на 20% – з 89 до 71 тис тонн. Проте для активізації експорту потрібно, щоб внутрішні ціни на цукор знизилися до рівня світових.