Світові ціни на продовольство знизились у липні

0

Зернові, рослинні олії та молочні продукти знижують Індекс продовольчих цін ФАО другий місяць поспіль.

Про це йдеться у доповіді, опублікованій Організацією Об’єднаних Націй (ООН).

У середньому ындекс продовольчих цін ФАО становив 123,0 пункту у липні 2021 року, що на 1,2 відсотка нижче, ніж у попередньому місяці, хоча все ще на 31,0 відсотка вище у порівнянні з відповідним періодом 2020 року. Падіння у липні відобразило падіння котирувань більшості зернових та рослинних олій, а також молочних продуктів.

Індекс цін ФАО на зерно був у липні на 3,0 відсотка нижчим, ніж у червні, що спричинено падінням міжнародних цін на кукурудзу на 6,0 відсотка в порівнянні з попереднім місяцем через кращі прогнозовані врожаї в Аргентині та покращенням перспектив виробництва у Сполучених Штатах Америки, навіть зараз, коли стан посівів в Бразилії, як і раніше викликає занепокоєння. Ціни на інші крупнозернові культури, такі як ячмінь та сорго, також значно знизилися, що відображає слабший імпортний попит. Однак у липні котирування пшениці зросли на 1,8 % – досягнувши найвищого рівня з середини 2014 року – частково через побоювання щодо сухої погоди та стан посівів в Північній Америці. Водночас, міжнародні ціни на рис впали до дворічного мінімуму, на що вплинули рух валют та повільні темпи продажів, спричинені високими транспортними витратами та логістичними перешкодами.

Водночас індекс цін ФАО на молочні продукти знизився на 2,8 відсотка у порівнянні з червнем під впливом уповільнення ринкової активності у Північній півкулі через тривалі літні канікули, причому найбільше падіння зазнало сухе знежирене молоко, за яким йдуть вершкове масло, сухе незбиране молоко та сир.

Що стосується індексу цін ФАО на рослинну олію, то він досяг п’ятимісячного мінімуму, знизившись на 1,4 відсотка у порівнянні з червнем, оскільки зниження цін на соєву, ріпакову та соняшникову олію більш ніж компенсувало зростання цін на пальмову олію. Більш низький мандат на змішування біодизельного палива в Аргентині вплинув на зниження цін на соєву олію, тоді як на ціни на ріпакову та соняшникову олію вплинули перспективні рекордні поставки на сезон 2021-2022.

На відміну від цього, у липні індекс цін ФАО на цукор збільшився на 1,7 відсотка, це четверте щомісячне зростання. Зростання в основному було пов’язане з більш жорсткими цінами на сиру нафту, а також невизначеністю щодо впливу останніх заморозків на врожайність у Бразилії, найбільшому експортері цукру у світі, тоді як хороші перспективи виробництва в Індії запобігли більшому стрибку.

Індекс цін ФАО на м’ясо зріс незначно, причому котирування м’яса птиці найбільше зросли через збільшення імпорту Східною Азією та обмеження розширення виробництва в деяких регіонах. Ціни на м’ясо великої рогатої худоби також незначно зросли через великий об’єм імпорту з Китаю та зменшення поставок з основних регіонів-виробників. Тим часом ціни на свинину впали після зниження імпорту Китаю.