В Україні очікують 100 тис тонн врожаю гречки

0

Врожай гречки цьогоріч прогнозується на рівні 100 тис. тонн.

Такі цифри були озвучені під час форуму «Українські крупи: гречка та просо», повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За попередніми даними експорт гречки може скласти 7 тис. тонн, імпорт – 25 тис. тонн, а залишки на кінець маркетингового року – 15 тис. тонн.

Також на форумі йшлося про потенціал виробництва зерна в межах 80 млн тонн, олійних культур – 22 млн тонн.

Представники Мінагрополітики розповіли присутнім про деталі проекту державної підтримки виробництва круп’яних культур, який було розроблено за дорученням Міністра агрополітики Романа Лещенка. Йдеться про проект «Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь».

Після опрацювання матеріалів обласними комісіями та Мінагрополітики і одержання бюджетних коштів структурні підрозділи облдержадміністрацій спрямовують їх на поточні рахунки отримувачів. У 2021 році на цей напрямок виділено 50 млн грн.

Також представники міністерства наголосили, що наразі Порядок направлений на затвердження до Кабінету Міністрів. Таку практику планується продовжити й у наступному році.