Відмова від зниженої ставки ПДВ може стати серйозним ударом для українського свинарства – експерт

0
Відмова від зниженої ставки ПДВ призведе до негативних наслідків для українського свинарства.
Про це заявив голова ради директорів KSG Agro Сергій Касьянов, повідомляє прес-служба компанії.
«В умовах відсутності дієвої підтримки державою тваринництва в цілому та свинарства зокрема рішення про зниження ставки ПДВ до 14% позитивно відбилося на розвитку галузі. Особливо в тій ситуації, у якій опинилися українські свинарі. З одного боку, це дозволило знизити вартість свинини для споживача, що особливо важливо після подорожчання кінця минулого – початку нинішнього року, викликаного в тому числі й зростанням цін на комбікорми. А це дуже важливо, щоб українці споживали більше якісного м’яса. З іншого боку, держава, знизивши ПДВ, не відчула зниження бюджетних надходжень, оскільки це компенсувалося зростанням обсягів продажів”, – зазначив Касьянов.

Він, додав, що також існують побоювання, пов’язані зі скасуванням Верховною Радою зниженої ставки на деякі види агропродукції, зокрема, на свиней. У разі підписання цього закону президентом України оподаткування поставок тваринницької продукції знову здійснюватиметься за ставкою ПДВ у 20%.

“Мені дивно, коли народні депутати хочуть відкотити ситуацію назад. Свинарі ніколи не мали державної підтримки, опинилися один на один з найсерйознішими викликами у вигляді АЧС, пандемії, подорожчання кормової бази. У підсумку єдине, чого ми дочекалися від держави, – зниження ставки ПДВ. Але минуло кілька місяців, і тепер це збираються скасувати. На мій погляд, такий крок буде помилкою, яка в сьогоднішніх умовах може стати серйозним ударом для свинарської галузі, яка переживає складний кризовий період”, – підсумував експерт.