В Україні впроваджують європейську практику маркування м’яса, оливкової олії та меду

0

Мінекономіки затвердило Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів, для яких обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження. Відповідний наказ від 01.04.2021 року № 679 зареєстровано в Мін’юсті 06.05.2021.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Даний Порядок установлює правила зазначення «країни походження» або «місця походження» в маркуванні:

  • м’яса великої рогатої худоби, свіжого або охолодженого;
  • м’яса великої рогатої худоби, мороженого;
  • свинини свіжої, охолодженої та мороженої;
  • баранини і козлятини свіжої, охолодженої та мороженої;
  • їстівних субпродуктів великої рогатої худоби, свіжих або охолоджених, або морожених;
  • м’яса та їстівних субпродуктів свійської птиці;
  • меду;
  • необробленої оливкової олії (virgin olive oil) і оливкової олії екстра-класу (extra virgin olive oil).

«Порядок застосовуватиметься до маркування вищезазначених харчових продуктів, вироблених в Україні або ввезених (пересланих) на митну територію України, на всіх етапах їх реалізації. Дія Порядку не поширюватиметься на вказані вище харчові продукти, які призначені (вироблені) для особистого споживання», – зазначають у Мінекономіки.

Харчові продукти, для яких відповідно до цього наказу обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

«Наказ розроблено на основі вимог актів ЄС і він є ще одним кроком на шляху нашої євроінтеграції, а також створенні спільного ринку харчових продуктів з Європейським Союзом. Внаслідок прийняття наказу споживачі будуть отримувати більш детальну інформацію про країну або про місце походження харчових продуктів. Це також дозволить зменшити можливості для підробки і фальсифікації харчових продуктів», – пояснив заступник Міністра Сергій Глущенко.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію через 3 роки з дня набрання ним чинності.