У цьому році виробництво озимого ячменю в Україні перевищить 3,9 млн тонн (+17,8% до торішнього показника), що продемонструє найбільший приріст валового збору серед усіх сільгоспкультур.
Такий прогноз озвучив директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” НААН Юрій Лупенко.
“Збільшення валового збору озимого ячменю очікується за рахунок зростання врожайності даної культури з 33,5 ц/га до 36,6 ц/га (+9,3%), тоді як площі під нею зростуть у поточному році лише на 77 тис. га (+7,7%). Прогнозується також, що це буде найбільший з 2016 року урожай озимого ячменю в Україні”, – пояснив експерт.
Він додав, що серед інших культур найбільше зростання врожаю очікується з озимої пшениці (+15,9%), сої (+12,9%) і озимого жита (+11,7%). Також прогнозується зростання щодо гороху (+6%) і кукурудзи на зерно (+4,4%).
“Виробництво соняшнику у 2021 році збільшиться на 8,5%, сорго – на 8,1%, цукрових буряків – на 2,3%. Найменший рівень зростання очікується з гречки (+1,5%), однак щодо цієї культури на відміну від більшості інших істотне збільшення виробництва фіксувалося роком раніше – на 17,8%”, – зазначив науковець.
Водночас, за його словами, у цьому році в Україні знизиться в порівнянні з минулим роком виробництво вівса (-19,5%), проса (-7,7%), рису (-8,3%), насіння ріпаку (-4%) і ярого ячменю (-1,4%).
“У цілому, за прогнозом Інституту аграрної економіки, після торішнього спаду на 12,3% виробництво рослинницької продукції в Україні у 2021 року збільшиться на 5,9%, що забезпечить досягнення третього (з 1991) сумарного показника врожаю”, – підсумував Юрій Лупенко.