Глобальний екологічний фонд підтримав реалізацію першого еталонного проекту з відновлення малої річки в Україні

0

27 квітня офіційно завершився проект з екологічного відновлення малої річки у басейні Дністра, що за оцінками Міністерства охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України стане еталонним зразком оздоровлення малих річок у всіх річкових басейнах України.

Про це повідомляє прес-служба Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Проект був реалізований на ділянці річки Ягорлик в Одеській області в рамках проекту Глобального екологічного фонду “Сприяння транскордонному співробітництву та інтегрованому управлінню водними ресурсами в басейні річки Дністер“.

Сьогодні в Україні налічується близько 63 тисяч річок, з них 90 % припадає на малі річки площею басейну до 2 тис. кв.км.  За останні 60 років зникло багато малих річок і дана тенденція прогресує. Основними причинами є інтенсивне розорювання заплавних територій, каналізування русел, безконтрольне та подекуди неправомірне встановлення підпірних гідротехнічних споруд, хаотична забудова берегів водойм та недотримання правил, встановлених у межах водоохоронних зон та прибережних захисних смуг. У результаті спостерігається зменшення стоку, активне замулення та погіршення якості води у багатьох річках.

Особливо гострою ця проблема є в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях, яким притаманні критично посушливі кліматичні умови. Хоча зміна клімату погіршує ситуацію, все ж основною передумовою деградації малих річок є надмірне антропогенне навантаження.

У 2019 році Окнянська сільська рада за підтримки Дністровського проекту Глобального екологічного фонду та Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю розпочала проект з екологічного відновлення річки Ягорлик в Одеській області.

Основними проблемами обраної для проекту ділянки річки були її неправомірна зарегульованість та велика кількість застарілих водопропускних споруд.

Для вирішення ситуації, навесні 2021 року була проведена реконструкція русла шляхом усунення штучних перешкод, очищення русла від мулу та кореневищ очерету, а також спорудження водопропускної споруди в дамбі під автодорогою між селами Довжанка та Артирівка Одеської області, територія яких виявилася найбільш проблемною ділянкою річки. Було частково ліквідовано неправомірно споруджені греблі та демонтовано аварійні залізобетонні переходи. У результаті комплексу робіт була відновлена вільна течія річки та покращилися гідроекологічні умови, що з часом зумовить покращення якості води та  відновлення біорізноманіття річкової екосистеми.

На думку фахівців, здорова річкова екосистема, за умови відповідальної поведінки водокористувачів, сприятиме поступовому відновленню луків, сіножатей і пасовищ, що пришвидшить соціально-економічний розвиток громади. У майбутньому подібні проекти можуть допомогти місцевій владі підвищити рекреаційну привабливість свого населеного пункту та підвищити ймовірність розвитку екотуризму.

Даний проект було реалізовано за підтримки Міністерства охорони навколишнього середовища та природних ресурсів України.

Більше про результати Дністровського проекту Глобального екологічного фонду тут:  https://dniester-commission.com/novosti/.