В Укрраїні зросте виробництво продукції рослинництва

0

Виробництво валової продукції рослинництва у 2021 році в Україні збільшиться на 5,9% в порівнянні з рівнем попереднього року.

Такий прогноз озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, повідомляє прес-служба інституту.

«Найбільше зростання прогнозується з озимих зернових культур, обсяги виробництва яких збільшаться на 15,9%. Також буде більше вироблено соєвих бобів (+12,2%,) плодово-ягідних культур (+10,8%), винограду (+8,5%) і сорго (+8,1%). Менш відчутно зросте виробництво олійних культур (+7,4%) і ярих зернових (+3,1%)», – зазначив науковець.

Водночас у 2021 році в Україні прогнозується скорочення обсягу виробництва вівса (на 19,5%), рису (на 8,3%), насіння ріпаку (на 4%), картоплі (на 3,9%) та овочів (на 2%).

«Зростання врожаю озимих культур, які краще перезимували в 2020/21 МР, прогнозується за рахунок збільшення посівних площ і врожайності, з інших культур – за рахунок підвищення врожайності. Що стосується зменшення виробництва, то тут в основному проявиться фактор скорочення посівних площ, перш за все, на користь озимих», – пояснив учений.

Він нагадав, що у 2020 році обсяги виробництва продукції рослинництва в Україні зменшилися на 12,3%, перш за все, за рахунок озимих зернових, кукурудзи, соняшнику та сої.

«Позитивні очікування з виробництва продукції рослинництва в цьому році пов’язані зі сприятливими умовами зимівлі озимих культур і запасами вологи внаслідок достатньої кількості снігових опадів. За відсутності різких природних аномалій протягом 2021 р. є всі підстави для нарощування загальних обсягів виробництва продукції рослинництва в країні», – підсумував Юрій Лупенко.