Більшість озимих в Україні перебувають у задовільному та доброму стані

0

Станом на 25 березня переважна більшість посівів озимих культур в Україні перебувала в задовільному та доброму стані.

Про це свідчать результати обстеження фахівців Національної академії аграрних наук України, повідомила прес-служба НААН.

«Разом із тим, за даними ДУ «Інститут зернових культур НААН», на деяких посівах спостерігається частковий некроз листових пластин (10-25% від загальної вегетативної маси). Величина пошкодження надземної частини залежить від сортового складу, норми висіву насіння та фази розвитку рослин. Як правило, листовий апарат у рослин із настанням тепла швидко регенерує й не впливає на показники врожайності, але в умовах поточного року, коли відновлення активної вегетації озимих зернових культур затримується, це може негативно позначитися на продуктивності рослин на окремих посівах, зокрема при пізніх термінах сівби та на недостатньо підживлених азотними добривами площах», – уточнюють вчені.

Весняний догляд за посівами НААН рекомендує розпочинати з визначення густоти рослин на початок відновлення весняної вегетації та їхнього загального розвитку.

«Перша норма внесення азоту має бути достатньою та максимально ранньою, що сприятиме швидкій регенерації листової поверхні й дасть старт утворенню додаткових пагонів. Найголовніше завдання – якомога ефективніше використовувати зимову вологу, яка з наростанням температури буде швидко випаровуватися. Особливо це стосується внесення сухих гранульованих форм азотних добрив», – зазначають в академіїї.