У січні виробництво борошна в Україні скоротилося на 36%

0

У 2020/21 МР в Україні триває знижувальна тенденція в борошномельному виробництві.

Про це пише АПК-Інформ.

Згідно з даними Держстату, у липні-січні поточного сезону в країні було вироблено 735,8 тис. тонн пшеничного борошна, що на 22% нижче за показник 2019/20 МР. При цьому в січні виробництво продукції склало лише 78,3 тис. тонн, поступаючись на 36% аналогічному показнику роком раніше й будучи історичним місячним мінімумом за всю історію спостережень.

Як відзначають аналітики ІА “АПК-Інформ”, настільки істотному зниженню сприяло декілька факторів. По-перше, це сформовані високі ціни на продовольчу пшеницю, що істотно знижує рентабельність борошномельного виробництва. По-друге, низький попит на борошно як на внутрішньому, так і на експортному ринку обмежує обсяги виробництва продукції. У період із липня до лютого 2020/21 МР на зовнішній ринок було відвантажено лише 93,3 тис. тонн борошна проти 248,2 тис. тонн за аналогічний період сезону-2019/20 (-62%).

Водночас, якщо експорт українського пшеничного борошна у 2020/21 МР істотно знизився, то імпорт продукту до країни зріс до рекордних позначок. У період із липня до лютого до України було завезено 12,9 тис. тонн борошна, що в 5,3 рази перевершує аналогічний показник сезоном раніше (2,4 тис. тонн).

Експерти зазначають, що в лютому 95% борошна було імпортовано до України з Білорусі за середньозваженою вартістю 6846 грн/т, тоді як, згідно з ціновим моніторингом, проведеним експертами ІА «АПК-Інформ», внутрішня середня ціна пропозиції на борошно вищого сорту на базисі EXW у зазначеному місяці перебувала в діапазоні від 11800 до 12000 грн/т, а на борошно 1 сорту – від 11500 до 11700 грн/т.

Виробництво борошна в Україні в 2020/21 МР оцінюється аналітики ІА «АПК-Інформ» у 1,9 млн тонн (-14% до показника сезону-2019/20), експортний потенціал – у 140 тис. тонн (-57%), а імпорт – у 30 тис. тонн (зростання в 2,1 рази).