“Промисловий безвіз” буде масштабований на всі сектори промисловості – Петрашко

0

Нині комплексний процес укладання “Промислового безвізу” відбувається за трьома секторами промислової продукції – низьковольтне електричне обладнання, електромагнітна сумісність обладнання та машини. Але одразу після успішного визнання від ЄС щодо перших трьох секторів, успішна практика буде розповсюджена на всі інші види промисловості. 

Про це заявив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

“Підготовка до підписання “промислового безвізу” – складний і комплексний підхід. До переговорів залучені до 10 органів центральної виконавчої влади, які координуються Мінекономіки. Це органи метрології, акредитації, Держспоживслужба з ринковим наглядом, Міндовкілля щодо екологічних питань та Міненергетики. Уже проведено 15 попередніх оціночних комісій. Наше завдання – щоб оціночна місія поїхала з розумінням, що в нас система правильно врегульована, що є обладнання та можливість оцінки, що наші органи відповідають системі оцінки ЄС”, – прокоментував Петрашко.

За його словами, продукція, яка вироблена в Україні, якщо вона потрапляє на ринок ЄС потребує повторної сертифікації, але з “промисловим безвізом” все відбуватиметься набагато простіше. Українські виробники та експортери зможуть маркувати свою продукцію європейським знаком відповідності (СЕ) та вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації.

“Промисловий безвіз” – надзвичайно амбітна ціль. Це процес, який міг розпочатися ще  15 років тому. Але нарешті він має дійсно потужні результати й прогнозовані перспективи”, – підсумував міністр.