Причиною здорожчання картоплі є погода

0

Українські фермери підвищують ціни на якісну картоплю. Приводом для цього є несприятливі погодні умови, що спостерігаються практично на всій території України.

Про це пише agroportal.ua. 

Зазначається, що на минулому тижні українські виробники пропонували до продажу картоплю по 8-10 грн/кг ($0,29-0,36/кг), що в середньому на 14% дорожче, ніж тижнем раніше. Також на ринку присутня картопля, товарні характеристики якої не завжди влаштовують кінцевого споживача. Ціна на таку продукцію озвучується в середньому по 7,50 грн/кг ($ 0,27/кг).

Обмежена пропозиція картоплі на ринку через несприятливі погодні умови й перебої з поставками через морози й снігові замети на дорогах є причиною цінового зростання. До того ж, обсяги пропозиції картоплі в поточному сезоні поступаються торішнім. При цьому нерідко представники оптових компаній і роздрібних мереж скаржаться на якість картоплі, що пропонується.

У цілому на даний момент вартість картоплі в Україні в середньому на 29% вища, ніж в аналогічний період 2020 року. Більшість гравців ринку прогнозують, що як тільки погодні умови стабілізуються, зростання цін у цьому сегменті може зупинитися.