Тваринники не підтримують збільшення квоти на імпорт свинини з ЄС

0

Асоціація «М’ясної галузі» виступає проти збільшення річної квоти у 20 тис. тонн безмитного імпорту свинини з ЄС, яка буде переглянута у 2021 році в рамках Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС.

Про це пише agropolit.com.

Експорту свинини з України до ЄС наразі немає з двох причин: неблагополучний статус України внаслідок спалаху АЧС та значно вищу собівартість і ціну української свинини.

«Стрімке поширення АЧС в Україні та ЄС у поєднанні з обмеженнями роботи м’ясопереробних підприємств та закладів харчування через пандемію вплинули на традиційні канали збуту свинини в світі. Одним із наслідків стало зниження цін на свинину в ЄС до рівня собівартості» — зазначають в асоціації.

Також для українського тваринництва викликом стала як неконтрольована ситуація з чумою свиней і відсутність компенсацій втрат з боку держави, так і перевитрати на корми та ліки в розмірі 8 млрд грн на рік. Особливо критичною ситуація стала минулого року, через стрімке подорожчання зерна.

«Крім того, збільшення квот на безмитний імпорт свинини може негативно вплинути й на рентабельність виробників курятини, навіть в умовах найнижчої в світі собівартості курятини в Україні — €0,75/кг у 2020 році та €1/кг у 2021 (напівтушки, без ПДВ)» — додають в об’єднанні.

Члени асоціації переконані, що нижча на 60% собівартість української курятини разом зі збільшенням безмитного ввезення дешевої свинини з ЄС може стати вироком для свинокомплексів, які мають високу собівартість.