У січні 2021 року Україна імпортувала 1,6 тис. тонн свинини, що на 64% більше в порівнянні з показником за перший місяць 2020 року.
Про це повідомляє прес-служба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу”.
“Значно збільшилися обсяги свіжої або охолодженої свинини. У структурі імпорту морожена свинина займає – 54%, а свіжа або охолоджена свинина – 46%” – йдеться в повідомленні.
Основним експортером даної продукції є ринок ЄС – 77,5% та Канада – 22,5%. До того ж, в Україні працює імпортна квота для ЄС, яка передбачає безмитне ввезення продукції (20 тис. тонн в рік).
В УКАБ вважають, що на збільшення імпорту могли вплинули наступні фактори:
- на глобальному ринку Китай який є основним імпортером, хакрив кордони для експорту свинини з Німеччини у зв’язку зі спалахом АЧС;
- те, що ціни на свинину в ЄС на даний момент залишаються меншими ніж в Україні;
- збільшення собівартості української свинини.