У минулому році лізингове фінансування українських аграріїв зросло на 17%

0

У 2020 році лізингові компанії асоціації «Українське об’єднання лізингодавців» зареєстрували 2 153 одиниці сільськогосподарської техніки, що на 17% більше, ніж у 2019.

Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Попри глобальну та внутрішньо-українську рецесію, за підсумками року лізинг показав зростання в усіх ключових для себе сегментах.

“Галузі вдалося скоригувати бізнес-процеси з урахуванням нових викликів та уникнути   значного впливу пандемії COVID-19 на обсяги фінансування  в сільськогосподарському сегменті. Зростання нових реєстрацій агротехніки відбувалося протягом усього року, окрім четвертого кварталу, коли зафіксовано спад реєстрацій на 22% порівняно з попереднім, викликаний сезонним циклом агроіндустрії. Березень і липень стали піковими місяцями у 2020 році, протягом яких було зареєстровано 232 і 228 одиниць техніки відповідно” – йдеться в повідомленні.

За реєстраціями агротехніки в минулому році лідерами стали ОТП Лізинг (57% від усіх реєстрацій за період), Кредобанк (15%), та Адванс Лізинг (11%). Їх сукупна частка в цьому сегменті склала 84%.

“Найбільш поширеним видом техніки у аграріїв були трактори, частка яких  на ринку склала 26%. Трактори виробництва New Holland користувалися підвищеним попитом ( 23% від загального обсягу). Наступними за популярністю були бренди John Deere (16%) і Fendt (12%)” – зазначають в асоціації.

Також близько 14% нових реєстрацій припало на техніку для обробки ґрунту, 14% – на жниварки, ще 11% – на сівалки. Решта видів техніки мали частку меншу за 10%.

Загальний парк сільськогосподарської техніки лізингових компаній на кінець 2020 року також зріс на 14% і сягнув 4 805 одиниці. Найбільше техніки належить компанії ОТП Лізинг (52% від парку всіх членів Асоціації), друге місце за цим показником займає Кредобанк (18%) і третє – Альфа-Лізинг (9%).

“Компанії та банки лізингодавці, що є членами асоціації, репрезентують близько 80% українського ринку лізингу, тож загальні обсяги фінансування в агросектор можуть бути навіть дещо вищими. У цілому  галузь демонструє стабільність та надійність, майже не дозволяючи зовнішнім факторам впливати на амбітні  плани співпраці з вітчизняними агровиробниками” – підсумували в об‘єднанні.