Національна система ветеринарної медицини наближається до європейських стандартів

0

4 лютого Верховна Рада України ухвалила Закон «Про ветеринарну медицину», який розроблено за допомогою Проєкту «Вдосконалення законодавства, контролю та поінформованості у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин в Україні» (EU4SaferFood), що фінансується Європейським Союзом. Ухвалення закону допоможе Україні наблизити національне ветеринарне законодавство до європейських стандартів.

Про це повідомляє прес-служба EU4SaferFood.

«Україна демонструє хорошу динаміку в наближенні свого законодавства до європейського, відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Щойно ухвалений закон, в основі якого лежать 10 актів законодавства ЄС, має на меті наблизити українську систему захисту здоров’я та благополуччя тварин до європейських стандартів. Окрім того, у майбутньому цей закон дозволить прийняти підзаконні акти, які ґрунтуватимуться на понад 20 законодавчих актах Європейського Союзу», – зазначив аташе, секторальний менеджер з питань сільського господарства, безпечності харчових продуктів та земельної реформи Представництва ЄС в Україні Крістіан Бен Хелл.

Зокрема, завдяки новому закону Україна:

  • покращить ветеринарно-санітарне благополуччя країни;
  • пом’якшить умови ведення бізнесу через зменшення кількості дозвільних документів;
  • посилить експортний потенціал вітчизняних тваринників, виробників ветеринарних лікарських засобів та харчових продуктів тваринного походження.

«Цей закон є своєрідним ветеринарним кодексом. Він комплексно охоплює всі аспекти, що стосуються здоров’я тварин: від ведення ветеринарної практики, виготовлення, обігу та застосування ветеринарних лікарських засобів до благополуччя тварин, державного контролю та організації професійної освіти в цій сфері. Закон сприятиме виробництву безпечних продуктів тваринного походження, розвитку тваринництва в Україні, також допоможе українському бізнесу покращити можливості експорту своєї продукції на європейський ринок», ‒ розповів головний експерт з питань законодавства у сфері ветеринарії та безпечності харчових продуктів Проєкту EU4SaferFood Тоні Віл.

Також ухвалення закону є ще одним кроком на шляху до виконання зобов’язань, що передбачені Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.