ВРУ прийняла законопроект щодо ефективного функціонування експортно-кредитного агентства

0

3 лютого Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроект №3793 “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту”.

Про це інформують у МЕРТ.

Зазначається, що реалізація законопроекту  несе фундаментальні зміни, які дозволять перезапустити  експертно-кредитне агентство та ефективно функціонувати відповідно до сучасних міжнародних принципів.

“Дякую профільному комітету парламенту за співпрацю над цим законопроєктом. Збільшення статутного капіталу ЕКА до 2 млрд грн створить умови для розширення географії експорту України, підвищення конкурентоспроможності українських експортерів, розвитку малого та середнього підприємництва”, – прокоментував Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко.

Прийняття проєкту Закону дозволить:

  • розширити можливість ЕКА здійснювати страхування та перестрахування експортного факторингу;
  • привести норми Закону стосовно корпоративного управління ЕКА у відповідність із нормами Закону України “Про управління об’єктами державної власності” у частині утворення та функціонування органів управління (наглядової ради та правління);
  • передати управлінню ЕКА право ініціативи передачі окремих операційних функцій іншим установам з обов’язковим погодженням наглядовою радою;
  • збільшити розмір початкового статутного капіталу ЕКА до 2 мільярдів гривень;
  • уможливити страхування ЕКА інвестицій тільки від некомерційних ризиків на основі загальносвітової практики;
  • розширити сфери підтримки українського експорту з доданою вартістю;
  • запровадити новий вид державної допомоги – державні гарантії для забезпечення виконання боргових зобов’язань ЕКА;
  • забезпечити контроль використання коштів ЕКА, наданих державними та приватними інвесторами, а також міжнародними організаціями у вигляді донорської допомоги через запровадження окремого обліку відповідних цільових внесків та донорської допомоги.

“Таке рішення парламенту дозволить забезпечити підтримку розвитку українського експорту в цілому, а також розширити продуктову лінійку ЕКА, забезпечити потреби експортерів у страхуванні більшого переліку товарних груп”,-  зазначив заступник Міністра Олександр Романішин.