Що важливо знати при створенні вертикальної ферми?

0

При створенні вертикальної ферми необхідно належним чином провести маркетинг та брендування готового продукту. Це найважливіше для того, щоб виробництво було економічно успішним.

Таку думку висловив менеджер міжнародних проєктів Вагенінгенського університету та науково-дослідного центру в Нідерландах Джок Кемпен, пише AgroPortal.ua.

За його словами, для вирощування необхідно обирати продукти з високою ціною, адже система дорога.

«Люди мають бути достатньо божевільними, щоб купувати латук, що вирощується на таких фабриках», — сказав Кемпен.

У Японії, наприклад, акцентують, що таке виробництво вільне від пестицидів. Через це місцеві споживачі готові платити захмарну ціну, щоб купити латук з вертикальної ферми.

Експерт пояснив, що основна різниця між традиційною теплицею та вертикальною фермою полягає в необхідності круглорічного штучного освітлення.

«В університеті ми працюємо з вертикальними фермами. Ви почуваєтеся дивно всередині такої камери, адже всі стають жовтими. Фактично там побачите багато лотків та систему освітлення над ними, — поділився Джок Кемпен. — Є вентиляція, щоб підтримувати певну температуру».

Одна з переваг закритої вертикальної ферми – відсутність взаємодії із зовнішнім середовищем. Фермери незалежні від клімату — чи то надворі сніг, чи то 50 градусів тепла. Також ви виробляєте продукцію локально, біля споживача, і мінімально або взагалі не використовуєте пестицидів. Серед інших переваг – чітке прогнозування обсягів виробництва, стабільна якість.

У світі вертикальні ферми працюють в США, Німеччині, Японії та багатьох інших країнах. Зараз велика ферма будується в Абу-Дабі (ОАЕ).

«Щоб це було економічно привабливо, треба використовувати простір та освітлення найбільш ефективно. Вертикальні ферми споживають надбагато енергії, це дорого. Поки що в таких системах вирощується лише латук та трави. А от томати — технологічно складно і менш рентабельно», — зазначив фахівець Вагенінгенського університету.

Він розповів, що для виробництва кілограма латука треба 50 Моль або 5 кВт год штучного освітлення. Тобто 25 євроцентів доведеться заплатити тільки за освітлення. У випадку томатів витрати на кілограм зростають до 9 кВт год.

«Але ж це лише операційні витрати на електроернергію для освітлення. Врахуйте інвестиції, заробітну плату та все решту. Вийде дуже дорого», — сказав експерт.

Кемпен також порівняв вартість самої ферми. Тунельна теплиця коштує 40 євро за квадратний метр, повністю закрита — 350 євро. За контейнер для вирощування культур доведеться викласти 4 тис. на квадратний метр. Закрита вертикальна ферма обійдеться у 8000 євро на квадратний метр.