На українському ринку зросла пропозиція імпортних томатів

0

У торгівлі збільшилася пропозиція імпортних томатів, тому вітчизняні виробники змушені міняти асортимент та технології, щоб бути конкурентними на ринку.

Про це розповіла керівниця  департаменту Аналітика гуртового ринку «Шувар» Тетяна Гетьман, пише AgroTimes.

«Зимовий асортимент томатів значно розширився в останні роки. Зараз на ринку я нарахувала 5 видів тільки помідорів чері: на гілці, без гілки тощо. Круглий рік присутні в продажі жовті, рожеві, чорні плоди. З червоних помідорів постійно продаються круглі і сливка», – сказала Гетьман.

Вона пояснила, що в Україні томати взимку практично не вирощують, тож до квітня погоду на ринку робитиме імпортна продукція. Активно розвивається виробництво помідорів у Туреччині, Марокко, Єгипті. Імпортують також з Іспанії, Нідерландів.

Зараз на ринках та в магазинах пропонують єгипетські та марокканські томати чері, які значно дешевші вітчизняних. Наприклад, упаковка 250 г марокканських чері коштує 33 грн, єгипетських – 54,50 грн, а українських – 75 грн.

«Зміни у структурі видів томатів провокує сам споживач, який готовий платити за цікаві види, смаки, форми, розміри, – вважає аналіткиня. – Жорстка конкуренція з імпортом добре впливає й на українського виробника: йому доводиться освоювати новації, інакше на цьому ринку не вижити. Тому українські тепличні комбінати не збільшують площі, але змінюють структуру видів продукції».

Тож якщо українські виробники не можуть закрити попит, його закривають імпортом.

«Протягом усього минулого року в Україні не припинявся імпорт помідорів навіть тоді, коли збирали врожай вітчизняних. Улітку він був менший, ніж узимку, але був», – додала Тетяна Гетьман.

За її словами, конкуренція йде на користь споживачам. Адже вони мають гарний вибір та прийнятні ціни.