На українському ринку міндобрив підвищувальний ціновий тренд може зберегтися до березня 2021 року

0

Підвищувальний ціновий тренд, який в даний час спостерігається на українському ринку мінеральних добрив, може зберегтися до березня 2021 року.

Таку думку висловив директор ІА «Маркер» Сергій Пісоцький, пише АПК-Інформ.

Експерт зазначив, що в кінці 2020 року на тлі зростаючого дефіциту пропозиції стали стрімко зростати ціни на добрива, насамперед, азотної групи. У середньому з середини листопада до кінця грудня ціни в азотному сегменті зросли на 10-15%.

За словами пана Сергія, найгостріше ж питання з наявністю товару в секторах карбаміду й сульфату амонію. Адже тут ціни зросли на 18% і 25% відповідно.

У секторі фосфорних і комплексних добрив також відзначається підвищувальний тренд, але темпи нижчі. За вказаний період середній індикатор цін зріс в групі фосфорних добрив на 5-10%, а в групі комплексних – на 3-8%.

«З огляду на низькі обсяги імпорту протягом усього року ситуація в кінці року була очікуваною. Сезонний попит забезпечити самостійно національні виробники не в змозі, навіть у силу логістичних обмежень. А без підживлення ринку імпортним товаром можна було прогнозувати виникнення дефіциту пропозиції в кінці року з початком активного попиту під весняну кампанію», – вважає фахівець.

Він додав, що за підсумками 10 місяців поточного року обсяги імпортних поставок мінеральних добрив скоротилися майже на 39% в порівнянні з аналогічним періодом 2019. Скорочення, перш за все, торкнулося азотної групи добрив, ввезення NP і NPK скоротилося меншою мірою.