Європа та Центральна Азія закликають до більш стійкого та інноваційного ведення сільського господарства

0

В останній день 32-ї сесії Регіональної конференції ФАО для Європи члени ФАО з Європи та Центральної Азії підтвердили свою готовність доперетворення агропродовольчих систем за допомогою впровадження інновацій, цифрових технологій і стійких практик, а також до забезпечення інклюзивного зростання в сільських районах, з урахуванням впливу пандемії COVID-19 на продовольство і сільське господарство.

Про це повідомляє прес-служба ФАО.

«Регіональна конференція ФАО, що вперше пройшла в віртуальному форматі, мала великий успіх, у тому числі завдяки взаємодії з недержавними суб’єктами, партнерськими організаціями, громадянським суспільством і вперше – з приватним сектором», – сказав Генеральний директор ФАО Цюй Дуньюй.

У ході обговорень учасники наголосили на досягненні позитивних результатів для майбутнього Саміту ООН щодо продовольчих систем в 2021 році, підкресливши, що світ ще далекий від досягнення Цілей сталого розвитку (ЦСР).

Конференція наголосила на необхідності приділяти особливу увагу розширенню прав і можливостей сільської молоді та жінок, а також розвитку сфери послуг і інфраструктури в сільських районах для забезпечення інклюзивного сталого розвитку, розширення можливостей дрібних фермерів і досягнення низьковуглецевого зеленого зростання.

Перетворення продовольчих систем і сільських районів

У своїх виступах члени ФАО підкреслили, що агропродовольчі системи повинні бути стійкими й життєздатними, а значить, функціонувати за будь-яких обставин, навіть у розпал пандемії. Вони визнали важливість системного підходу до забезпечення здорового раціону харчування з урахуванням трьох компонентів сталого розвитку (охорони навколишнього середовища, економічного зростання та соціальної інклюзивності.

Впровадження інноваційних технологій, проведення досліджень і наявність добре функціонуючих служб поширення сільськогосподарських знань були визначені учасниками заходу як необхідної умови для забезпечення доступу фермерів і малих підприємств до знань і технологій. А також для того, щоб вони могли скористатися новими можливостями, які надають цифрові технології, щоб не тільки поліпшувати продуктивність і стійкість продовольчих систем, але і підвищувати ступінь їх прозорості для споживачів.

«Для України питання стійкості продовольчих систем також включає унікальну тему володіння землею, – зазначив Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка. – Україна завершила земельну реформу, і починаючи з наступного року ми будемо впроваджувати ринок землі із доступом та більшими можливостями для дрібних фермерів, тому що вважаємо, що саме дрібні фермери є ключовими гравцями в забезпеченні стабільності продовольчих систем та досягненні Цілей сталого розвитку. Ми шукаємо баланс між економічною ефективністю ведення сільського господарства та його розвитком з турботою про навколишнє середовище».

Члени ФАО закликали Організацію підтримати в рамках регіональних ініціатив розробку і реалізацію порядку денного із перетворення стійких агропродовольчих систем і забезпечення здорового раціону харчування, у яку також включені питання щодо подолання конкретних наслідків COVID-19. ФАО буде підтримувати країни, надаючи відповідну аналітичну інформацію і дані про поточний стан раціонів харчування і продовольчих систем, а також через збір та обмін інформацією.

Дрібні землевласники і сімейні фермерські господарства залишаються основною опорою сільських районів і головною рушійною силою у виробництві продуктів харчування протягом пандемії. У зв’язку з цим Програма ФАО щодо заходів та відновлення у відповідь на COVID-19 пропонує країнам механізм для надання адресних рішень, мобілізації інвестицій у розвиток дрібних сімейних фермерських господарств та молодіжного підприємництва, а також в розвиток суспільної інфраструктури, впровадження цифрових технологій, процесу адаптації до змін клімату, пом’якшення його наслідків, а також забезпечення соціального захисту.

Також члени ФАО повністю підтримали новий підхід ФАО до розвитку сільського господарства, викладений в ініціативі «Рука об руку». Вони визнали, що реалізація цієї ініціативи може зіграти важливу роль у поглибленні почуття причетності країн до справи прискорення прогресу для подолання бідності та голоду, а також розвитку сільських районів і забезпечення економічного зростання. У зв’язку з цим було підкреслено переваги інноваційного підходу до поліпшення використання даних для прийняття обґрунтованих рішень.

Окрім цього, члени ФАО звернулися до Організації з проханням глибоко інтегрувати в свою роботу в період 2020-2021 років підхід «Єдине здоров’я», включаючи боротьбу зі стійкістю до протимікробних препаратів, зоонозними й іншими транскордонними шкідниками і хворобами, сприяння забезпеченню рівності й цифровій інклюзивності, соціальний захист і реалізацію програм щодо поліпшення шкільного харчування, а також забезпечення зв’язку між стійким виробництвом і здоровим, безпечним харчуванням.