Україна збільшила експорт свинини на 27%

0

За перші 10 місяців 2020 року українські виробники експортували 2,3 тис. тонн свинини на 5,09 млн дол. США, що на 27% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

Про це з посиланням на дані Державної митної служби повідомляють в Асоціації «Свинарі України».

Зазначається, що експорт свинячих субпродуктів розвивається жвавіше. Тож зовнішні поставки морожених свинячих субпродуктів (за винятком печінки, УКТ ЗЕД 0203) у 2,4 рази перевищують цьогорічний експорт свинини: за січень-жовтень експортували 5,48 тис. сукупною вартістю 3,2 млн дол. США.

«Порівняно з поставленими за кордон 3 тис. тонн відповідної продукції, маємо приріст об’ємів закордонних поставок на 64% в натуральному вираженні та на 57% у валютній виручці. Враховуючи те, що імпорт цієї товарної групи мало змінився порівняно з минулим роком (3,07 тис. тонн завезли у 2020-му проти 2,96 тис. тонн у січні-жовтні 2019-го), маємо істотніше перевищення зовнішніх поставок субпродуктів над обсягами завезення та позитивне зовнішньоторгове сальдо по цій товарній підпозиції — 0,4 млн дол. США,» — зазначила керівниця аналітичного відділу Асоціації “Свинарі України” Олександра Бондарська.

Вона додала, що якщо враховувати об’єми імпорту мороженої свинячої печінки, то Україна все ж залишається нетто-імпортером свинячих субпродуктів. Від’ємне зовнішнє торгове сальдо за цими позиціями за аналізований період зменшилося на 30% та склало -3,35 млн дол. США.

«Окрім активнішого експорту інших свинячих морожених субпродуктів, цьому сприяло скорочення об’ємів імпорту свинячої печінки: менше 8 тис. тонн на 3,8 млн дол. США за 10 місяців 2020 проти 9,6 тис. тонн на 4,56 млн дол. США,» — пояснила експертка.