ЄБА закликає доопрацювати перелік аграрної продукції, що підпадає під зниження ПДВ

0

На минулому тижні Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3656, яким передбачається зниження ставки податку на додану вартість до 14% на деякі види сільськогосподарської продукції.

Як зазначають експерти Європейської Бізнес Асоціації, дане рішення позитивно діє в контексті зернових та олійних культур, однак під дію цього законопроєкту не повинне потрапляти молоко.

“Справа в тому, що при зниженні ставки ПДВ по операціях з реалізації зернових та олійних культур пропорційно знижується сума відшкодування з бюджету експортерам таких зернових та продуктів їх переробки. Тобто, У рази знижуються витрати бюджету та ризики втрат, пов’язаних із шахрайством з ПДВ та недоброчесними практиками мінімізації податкових зобов’язань. Отже, зниження ставки ПДВ на зернові та олійні культури сприятиме детінізації аграрного виробництва” – йдеться в повідомленні ЄБА.

У той же час представники Молочного комітету Асоціації відзначають, що в молочній галузі не спостерігаються практики мінімізації податкових зобов’язань, тому потреба у її вирішенні для молокопереробних підприємств відсутня. Експерти молочної галузі вбачають ризики здорожчання готової молочної продукції, якщо молоко не буде виведене з-під дії законопроєкту. Учасники Комітету прогнозують зворотній ефект від зниження ставки ПДВ, унаслідок чого ціна на молоко-сировину в постачальників може зрости. Відповідно, молокопереробні підприємства будуть змушені підвищити вартість молочної продукції для кінцевого споживача.

«Ми вдячні народним депутатам за напрацювання рішень, які дозволять зменшити тіньові схеми в аграрному секторі. Водночас ми закликаємо переглянути перелік видів продукції, яка підпадає під дію цього документу, аби переконатися у його вичерпності та доцільності. Зокрема, ми розраховуємо на   врахування пропозиції молочного бізнесу щодо виключення молока з цього переліку», – прокоментувала заступниця директора з представництва інтересів компаній-членів ЄБА Світлана Михайловська.

Тож у Асоціації закликали виключити молоко незбиране з переліку товарів, на які поширюється дія цього законопроєкту, під час його підготовки до другого читання.