В Україні прогнозують здорожчання кондитерських виробів

0

У жовтні 2020 року закупівельна вартість борошна, цукру, олії та інших видів агросировини зросла на 10-20% (з початку року таке зростання склало 30-50%). Тож це невідворотно спричинить швидке зростання цін на хлібопекарську та борошняну кондитерську продукцію.

Таку заяву зробив президент Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, пише agroportal.ua.

Відповідно до його слів, найболючішого цінового тиску зазнає насамперед так звана «соціальна кондитерка»: галетне, затяжне та цукрове печиво, крекер. Адже борошно має велику частку в собівартості цієї продукції.

У результаті зростання вартості сировини національні виробники кондитерських виробів уже зазнали додаткових втрат у розмірі орієнтовно 40 млн грн протягом останнього місяця. Тому вони не матимуть іншого виходу окрім підвищення цін на свою продукцію, наголосив Олександр Балдинюк.

За його прогнозами, зростання цін на борошняні кондитерські вироби може варіюватися в діапазоні 8-10% в листопаді-грудні 2020 року, що спричинить зменшення внутрішнього споживання на 15 тис. тонн до кінця року і втрати близько тисячі робочих місць.

«При цьому зростання роздрібних цін на кондитерську продукцію призведе до послаблення її конкурентних  переваг на зовнішніх ринках та сповільнення темпів росту експорту», — підсумував керівник «Укркондрому».