Ціни на основні продукти харчування досягнули найвищого рівня

0

У вересні значення Індексу продовольчих цін ФАО зросло на 2,1%, а нові прогнози щодо світового виробництва використання, запасів та торгівлі зерна вказують на добре забезпечені ринки.

Про це повідомляє прес-служба Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Індекс продовольчих цін ФАО за місяць у середньому становив 97,9 пункту, що на 2,1% більше, ніж у серпні, і на 5,0% більше, ніж у вересні 2019 року.

“Індекс цін ФАО на зернові зріс на 5,1% порівняно з серпнем і зараз на 13,6% вищий, ніж рік тому. Значно зросли котирування пшениці, що зумовлено збільшенням об’ємів торгівлі на тлі побоювань щодо зменшення виробництва у південній півкулі, а також засух, що впливають на посіви озимої пшениці по всій Європі. Ціни на кукурудзу також зросли, що зумовлено зниженням перспектив виробництва кукурудзи у Європейському Союзі та переглядом щодо зменшення поставок у Сполучених Штатах Америки. Також зросли міжнародні ціни на сорго та ячмінь, тоді як ціни на рис впали” – йдеться в повідомленні.

У зв’язку зі зростанням котирувань на пальмову, соняшникову і соєву олії на тлі активного попиту на світових ринках індекс цін ФАО на рослинні олії у вересні збільшився на 6,0 %, досягнувши рекордного за останні вісім місяців рівня.

Вересневе значення Індексу цін ФАО на м’ясо виявилося на 0,9% нижчим, ніж минулого місяця. Частково це пояснюється рішенням Китаю ввести заборону на імпорт свинини з Німеччини через виявлення Африканської чуми свиней (АЧС) у диких кабанів.

Помірне зростання котирувань цін на вершкове масло, сир і знежирене сухе молоко було компенсовано падінням котирувань на незбиране сухе молоко, у результаті чого значення Індексу цін ФАО на молочну продукцію у вересні практично не змінилось.

“Значення Індексу цін ФАО на цукор знизилося на 2,6%, головним чином через прогнозоване глобальне перевиробництво цукру в новому сезоні, що обумовлено значним відновленням обсягів виробництва в Індії, а також очікуваним високим рівнем виробництва в Бразилії” – підсумували у ФАО.