Аграрії протестували проти введення квот на імпорт добрив

0

Учора, 28 травня, в урядовому кварталі пройшла акція протесту аграріїв проти введення квот на імпорт мінеральних азотних добрив в Україну.

Про це повідомляє Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу”.

Представники агросектору закликали Кабмін та Президента не допустити ухвалення Мінекономіки рішення щодо квот, оскільки подібні обмеження загрожують подорожчанням добрив та посиленням монополії на вітчизняному ринку, а також запровадженням санкцій у відповідь від країн-торгових партнерів України.

Як говорить гендиректор УКАБ Роман Сластьон, введення квот — це корупційна схема, яку зараз намагаються протягнути в правове поле й покласти ще більший фінансовий тягар на плечі аграріїв, адже з 2014 року в країні вже діють антидемпінгові мита, які забезпечують надприбутки хімічної промисловості.

«Зараз аграрії сплачують на 30% вищу ціну за добрива, ніж вона є на світовому ринку. Проте цих обмежень представникам монополіста замало, і вони хочуть додати ще квоти, щоб самим їх використовувати та диктувати умови на ринку. Агровиробників  хочуть позбавити можливості купувати добрива за нижчими цінами та мати вільну конкуренцію. Повний контроль над ринком добрив, викачка грошей з кишень аграріїв, які в цьому році потерпають від посухи та заморозків – ось що нас чекає при введенні квот. Ми не можемо цього допустити, бо буде повна монополізація ринку добрив. Аграрії готові відстоювати свої права за конкурентний ринок!», – сказав Роман Сластьон.

Агровиробники вважають, що введення квот на поставки добрив є неприпустимим. Це призведе до різкого стрибка цін на них і, як наслідок, великих збитків аграріїв задля збагачення групи компаній «Остхем» Дмитра Фірташа, який володіє основними заводами  із виробництва азотних добрив в Україні.

Вони наголосили, що хочуть мати право купувати добрива за доступною ціною та вибирати в кого це робити, зберігаючи розумну конкуренцію на ринку.

«Сьогодні ми продаємо своє збіжжя за ринковими цінами, конкуруємо з усім світом. Ми не проти вітчизняного виробника добрив, ми всі проінвестували у свій бізнес, у техніку, технологію й конкуруємо. Тому я вважаю, що сьогодні потрібно ліквідувати монополію на ринку добрив в Україні. На сьогодні я купив 60% добрив іноземного виробництва, тому що вони більш якісні. Я готовий купувати вітчизняне добриво, якщо воно буде відповідної якості, а не переплачувати незрозуміло за що», – зазначив аграрій Олег Левінський.

По закінченню протесту, представники аграрних асоціацій передали звернення до Президента з проханням взяти ситуацію під свій особистий контроль; забезпечити об’єктивний і неупереджений розгляд питання стосовно обґрунтованості та доцільності введення квот на імпорт мінеральних добрив; посилити роботу всіх державних органів щодо виконання рішення АМКУ про демонополізацію хімічної галузі шляхом примусового поділу групи компанії «Остхем».