Обсяги імпорту цитрусів і бананів збільшилися

0

За перші 6 місяців 2020 року Україна збільшила імпортфруктів, ягід і горіхів на 23% у вартісному та 12% у натуральному виразі. З січня по червень було імпортовано443 тис. тонн плодово-ягідної продукції загальноювартістю $333 млн.

Про це йдеться в повідомленні Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Основну частину в структурі імпорту фруктів, ягід і горіхівзаймають цитрусові та банани, на частку яких припадає 39% та 29% від загального імпорту свіжої плодово-ягідної продукції.

Протягом перших 6 місяців цього року Україна імпортувала 181,7 тис. тонн цитрусових загальноювартістю в $129,3 млн. Для порівняння, роком ранішеаналогічні показники складали 169,7 тис. тонн та $101,9 млн відповідно. Закордонні закупівлі бананів у порівнянні з минулим сезоном також збільшилися. Якщо за першепівріччя минулого року було імпортовано 149,2 тис. тонн цих фруктів загальною вартістю $85 млн, то в цьомусезоні поставки досягли 174,3 тис. тонн у кількісному та $96,2 млн у вартісному виразі.

«На сьогоднішній день вважати такі товарні позиції як апельсини, мандарини та банани екзотичними продуктами можна лише умовно, адже ці фрукти вже давно відоміпересічному українцю й увійшли в щоденний раціонбагатьох споживачів. У збільшенні імпорту цитрусовихфруктів та бананів немає нічого дивного, адже споживанняцих продуктів в Україні зростає з кожним роком, а динаміка росту обсягів закордонних поставок цих позиційпрослідковується протягом декількох останніх років. До того ж, зростання імпорту в цьому сезоні стимулювала й економічна ситуація в країні. Споживання апельсинів та бананів в період карантину збільшилося, адже жителі, намагаючись скоротити кількість своїх візитів до магазинів, почали віддавати перевагу фруктам з більштривалим терміном зберігання. Відповідно, на цитрусові та банани, які можна зберігати щонайменше 4-5 днів в домашніх умовах, попит зріс ще більше», – зазначиладиректорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Іншою причиною росту споживання цих фруктів у першомупівріччі 2020 року стали високі ціни практично на всіпозиції фруктового кошика.

«Цього року в Україні були зафіксовані рекордні ціни на яблука. У деяких роздрібних мережах ціни на найпопулярніший фрукт в Україні протягом травня-липняне знижувалися нижче позначки 50 грн/кг. Відповідно, купувати фрукти за такою високою ціною можуть собідозволити далеко не всі споживачі. Тому значна частинаукраїнців в період карантину віддавала перевагу самебільш доступним бананам. Подібна ситуаціяспостерігалася й у сегменті кісточкових та ягідних культур. Внаслідок несприятливих погодних умов більшістьвиробників, які займаються вирощуванням суниці садової, лохини, черешні, абрикосу, персика та сливи втратилизначну частину урожаю. Відповідно, ціни в цьому році на всі ягоди та фрукти були значно вищими ніж роком раніше», – прокоментував ситуацію виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.

Як відзначають в асоціації, імпорт інших фруктів та ягід, які не вирощуються в Україні, також зріс. Зокрема, за 6 місяців 2020 року закордонні закупівлі фініків, інжиру, ананасу, авокадо, манго та мангостану склали 14 тис. тонн загальною сумою у $12,6 млн, що на 12% та 31% перевищує показники минулого року. Ще більші темпиросту продемонстрували кокосові горіхи та горіхи кеш’ю, імпорт яких за перше півріччя 2020 року зріс на 22% у кількісному та 45% у вартісному виразі.

«Останні роки більшість роздрібних мереж, гуртових та роздрібних ринків, онлайн магазинів активно розширюютьсвій асортимент продукції. На полицях супермаркетах протягом всього календарного року можна знайти фруктита ягоди, які ще 5-7 років тому в Україні майже неможливобуло придбати. Основна причина росту популярностіданих фруктів криється у збільшенні кількості споживачів, які ведуть здоровий спосіб життя. Відповідно, раціон таких споживачів в основному складається з продукціїрослинного походження, а свіжі фрукти та овочі є невід’ємною частиною їх раціону. До того ж, рістпопулярності фруктових міксів та боксів, які зараз можнапридбати майже в кожному супермаркеті, також позитивно впливає на збільшення споживання екзотичних фруктівукраїнцями, адже головними складовими більшості таких боксів є нарізані ананаси, манго та кокоси», – додала Катерина Звєрєва.