В Україні знизиться врожай ріпаку

0

У цьому році урожай ріпаку в Україні знизиться до 2,7 млн тонн проти 3,4 млн тонн у 2019.

Такі прогнози «УкрАгроКонсалт» надала аналіткиня олійного ринку Світлана Купрєєва, пише AgroPortal.ua.

Відповідно до її слів, традиційно ключовим фактором утворення цін для ринку є рівень виробництва тієї чи іншої сільгоспкультури.

Як зазначає Купрєєва, Міністерство сільського господарства США у своєму серпневому звіті прогнозує зниження виробництва ріпаку в Європі до чотирнадцятирічного мінімуму — 16,8 млн тонн, враховуючи Великобританію.

«До завершення збиральних робіт європейські оцінки мають більш оптимістичний вигляд і озвучуються на рівні 15,6-15,9 млн тонн, без урахування Великобританії. Це буде вище минулого року: 15,3-15,4 млн тонн», — сказала експертка.

Проте ринок уже «розігрітий» очікуванням низького врожаю ріпаку за підтримки ринку пальмової олії і нафти. Ціни європейської торгівлі перебувають на максимумі, починаючи з січня цього року, і на 1 вересня становлять 458 $/т.

Український ріпак також утримує високі позиції і на початок вересня пропонується за ціною 440-445 $/т проти 420 $/т торік.

З огляду на активізацію темпів експорту ріпаку в серпні, Україна встигла продати основний обсяг врожаю в період високих цін. Тому вихід на світовий ринок Канади і Австралії з урожаєм-2020 на жовтень-листопад неминуче продавить ціни світової торгівлі. Але для України це не несе особливих ризиків, підсумувала аналіткиня..