Пшениця в портах України різко подорожчала

0

З початку поточного тижня цінова ситуація в мілководних портах України (майданчик СРТ-порт) в секторі пшениці врожаю-2020 різко змінила тренд на підвищувальний.

Про це пише АПК-Інформ.

“Розвитку даного тренду сприяли підписання додатку до зернового меморандуму між Мінекономіки України та учасниками ринку, яким обсяг експорту пшениці в 2020/21 МР поки обмежується 17,5 млн тонн, що трохи нижче очікувань ринку й ряду агентств, а також зниження Мінекономіки прогнозу виробництва зернових в поточному році з 72,1 млн до 70 млн тонн. Підтримку цінам надали скорочення кількості пропозицій великотоннажних партій зерна від аграріїв на тлі попереднього зниження цін попиту трейдерами та очікуване зменшення виробництва пшениці в ЄС і Аргентині в п.р. через несприятливі погодні умови» – прокоментувала ситуацію керівниця відділу локальних ринків ІА «АПК – Інформ» Ганна Танська.

Вона додала, що зростанню цін сприяли досить стабільний і високий попит імпортерів і оголошення тендерів на імпорт великих партій зерна, а також домінування Причорноморської пшениці в закупівлях GASC.

Під впливом вищевказаних факторів станом на 27 серпня ціни попиту трейдерів на пшеницю 2 класу і фураж найчастіше становлять 6060-6400 і 5930-6200 грн/т СРТ-порт, що в середньому на 50-150 грн/т вище показників на кінець минулого тижня.

Помітно зросли ціни попиту в доларовому еквіваленті, які в основному складають 187-194 і 184-190 USD/т СРТ-порт на зернову 2 класу і фураж.

На думку експертки, більш істотному підвищенню цін перешкоджають необхідність збереження конкурентоспроможності зерна українського походження на світовому ринку, сезонний фактор і прогнозований приріст виробництва пшениці в світі в поточному МР.