В Україні прогнозують сезонне зростання цін на свинину

0

Другий тиждень липня відзначився позитивним коливанням цін закупівлі свиней забійних кондицій та консолідацією цін в межах 43-45 грн/кг.

Про це повідомляють в Асоціації свинарів України.

“Не дивлячись на неоднозначність настроїв гравців ринку свинини в кінці минулого тижня, ціна на живець забійних кондицій на цьому тижні дещо укріпилася. Так, у ході попередніх торгів виробники «розписали» товарних тварин на 0,25-1 грн/кг дешевше ніж тижнем раніше, а середня ціна додала 1,4%, піднявшись до 44,2 грн/кг. Водночас, поступово нівелюється регіональна розбіжність цін закупівлі, адже котирування на Сході країни наблизилися до цінового коридору решти регіонів — 43-45 грн/кг. Хоча епізодично зустрічаються пропозиції з цінами, що не входять у межі цього діапазону, цього тижня такі випадки епізодичні” – йдеться  в повідомленні.

Хоча гравці ринку свинини утримуються від однозначних прогнозів щодо подальшої цінової ситуації, аналітики АСУ визначають низку обставин, які слугують підтримкою внутрішніх котирувань та можуть спричинити їх укріплення в подальшому:

  • спека зменшує пропозицію живця – високі температури вповільнюють приріст живої маси тварин та обмежують пропозицію свиней забійних кондицій в літні періоди;
  • менше «стартове» поголів’я — менша пропозиція: ще до початку літнього сезону реалізація свиней на забій продемонструвала скорочення, тож промислова пропозиція свиней дещо «відставатиме» від торішньої;
  • «помірність» зовнішніх надходжень свинини – передумов для «буму» імпортної активності немає, тож можна очікувати, що надходження свинини з-за кордону до кінця літа не перевищуватимуть минулорічні;
  • наслідки карантину –попри негативні наслідки карантинних заходів, обмеженість можливостей для туризму може мати позитивний вплив на споживання свинини.

“Поки досить важко оцінити, наскільки сильним буде вплив зазначених факторів. Проте наявність такого «набору» чинників вказує якщо не на позитивну цінову динаміку, то хоча б на очікування відносно сталих котирувань на внутрішньому ринку свинини до кінця липня” – підсумували в асоціації.