Вплив опадів на забезпеченість ґрунту вологою під пізніми культурами

0

У період 20-26 липня 2020 року, у другій та на початку третьої декади липня, спостерігалася нестійка за температурним режимом погода зі значними коливаннями добових температур повітря, спекотні дні змінювалися прохолодними.

Про це свідчать дані аналітичної довідки Національної академії аграрних наук про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні, пише АПК-Інформ.

Похолодання в окремих регіонах супроводжувалося дощами різної інтенсивності та кількості, грозами, градом та шквалами.

Найбільша кількість опадів у другій декаді липня відзначалася в Сумській, Харківській, Луганській, Рівненській та Львівській областях – 34-64 мм (152- 212% декадної норми), повідомляють в Укргідрометеоцентрі. Найменша – у Миколаївській області, лише 2 мм.

Станом на 20 липня запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту під кукурудзою на більшості площ західних та північно-східних областей залишалися на достатньому (21-30 мм і більше), на решті площ – на задовільному (11-20 мм) рівнях. На багатьох площах Черкаської, Кіровоградської, в окремих районах Полтавської, Дніпропетровської, Миколаївської, Харківської та півдні Київської областей ґрунт було зволожено недостатньо (менше 7 мм продуктивної вологи), в окремих районах цих областей він був майже сухим.

Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під соняшником на більшості площ південних, частині площ Дніпропетровської, Полтавської, Луганської, Харківської, Кіровоградської, Чернігівської та Київської областей не перевищували 2-10 мм, у більшості районів Херсонської, окремих районах Запорізької, Миколаївської, Дніпропетровської та Одеської областей орний шар ґрунту був зовсім сухим. На решті площ вологозабезпечення було на задовільному (12-20 мм) та достатньому (21-28 мм) рівнях.

Під соєю запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ західних, окремих площах Харківської та Вінницької областей були на задовільному та достатньому рівні – 12-18 та 22-33 мм відповідно. У центральних областях зволоження було недостатнім (2-9 мм), місцями орний шар ґрунту був зовсім сухим.