Україна збільшила імпорт продукції АПК на 12,3%

0

У січні-червні 2020 року в Україну було ввезено агропродукції на 3,2 млрд дол. США, що на 0,4 млрд дол. США (+12,3%) більше, ніж за 6 місяців минулого року.

Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, основними постачальниками агропродовольчої продукції в Україну традиційно виступають держави Європейського Союзу. На них припадає близько половини імпортних поставок. За І півріччя 2020 року у цьому регіоні було закуплено сільгосппродукції на суму в 1594 млн дол. США.

Обсяги імпорту з інших регіонів світу значно менші. За січень-червень цього року українські компанії закупили продовольства у партнерів з Азії – на 610 млн дол. США (19% у загальних обсягах закупівель), країн Латинської Америки – на 252 млн дол. США (8%) та африканського континенту – на 163 млн дол. США (5%).

Основними постачальниками сільськогосподарської продукції на український ринок є:

  • Польща – 368 млн дол. США;
  • Німеччина – 238 млн дол. США;
  • Туреччина – 232 млн дол. США;
  • Італія – 189 млн дол. США;
  • США – 169 млн дол. США;
  • Франція – 155 млн дол. США;
  • Нідерланди – 141 млн дол. США;
  • Норвегія – 103 млн дол. США;
  • Китай – 100 млн дол. США;
  • Іспанія – 93 млн дол. США.

Сумарно ці країни забезпечують близько 56% вартості вітчизняного аграрного імпорту.

Уже кілька років поспіль товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україну залишається незмінною. Як зауважив експерт, характерною ознакою І півріччя 2020 року стало зростання вартості закупівель усіх ключових імпортованих товарів за винятком олійних культур (у першу чергу, насіння соняшнику).

Обсяги закупівель плодово-ягідної продукції за 6 місяців 2020 року у вартісному виразі перевищили імпорт риби й морепродуктів. Як і раніше, ці товарні групи очолюють список харчів, які ввозяться до нас з-за кордону. Імпорт плодів – в основному, цитрусових і бананів, а також інших фруктів, горіхів – у І півріччі 2020 року склав 341 млн дол. США.

Значна частка закупівель зарубіжних продуктів харчування припадає на рибу, ракоподібні та молюски. В імпорті продукції цієї товарної групи, який за 6 місяців поточного року склав 295 млн дол. США, переважає морожена риба. Її закупили на 158 млн дол. США.

За цей період обсяги поставок в Україну тютюнових виробів склали 243 млн дол. США, алкогольних напоїв – 199 млн дол. США, а какао-продуктів та шоколаду – 152 млн дол. США.

Насіння і плодів олійних культур, переважно соняшнику, за січень-червень 2020 року імпортували на 215 млн дол. США.

Різних харчових продуктів, у тому числі екстрактів, концентратів, готових соусів тощо, закупили за кордоном на 215 млн дол. США.

На 191 млн дол. США завезли з-за кордону овочів – переважно помідорів і картоплі.

Микола Пугачов підсумував, що сукупно ці продукти утворюють близько 58% вартості вітчизняного імпорту сільгосппродукції.