Херсонський морпорт передано в концесію

0

26 червня було підписано договір про передачу в концесію Херсонського морського торговельного порту між Мінінфраструктури, АМПУ, ТОВ “Рисоіл-Херсон” та ТОВ “Проєктна компанія Рисоіл-Херсон”.

Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Згідно з договором, компанія-концесіонер інвестує в розвиток порту близько 300 млн грн. Крім цього, щонайменше 18 млн грн буде вкладено в розвиток місцевої інфраструктури. До бюджету буде надходити мінімум 12 млн грн з урахуванням індексації концесійного платежу щорічно, а також 7 % від чистого доходу концесіонера, що сприятиме модернізації підприємства та стабільному економічному розвитку регіону.

Серед головних переваг концесії, які виділяють у МЕРТ є те, що об’єкти концесії, у які інвестує концесіонер,  у тому числі й новостворені, залишаються у власності держави.

Водночас концесіонер бере на себе обов’язок  сплачувати  концесійні платежі до бюджету незалежно від результатів його господарської діяльності.

“Таким чином, держава, передавши свої активи у концесію, одночасно вирішує проблему інвестування і модернізації об’єктів концесії, кваліфікованого управління ними та зростання бюджетних надходжень як від сплачених податків, так і від концесійних платежів” – йдеться в повідомленні.

Також у Мінекономіки зазначили, що найближчим часом буде підписано ще один концесійний договір щодо порту “Ольвія”.