Більше мільйона малих фермерських господарств в Україні – незареєстровані

0

В Україні понад мільйон незареєстрованих малих фермерських господарств, площа сільськогосподарських угідь яких становить від 1 гектару.

Про це розповів президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало, пише «Урядовий кур’єр».

Він переконаний, що їм необхідно надати статус фермерів і перевести на єдиний податок.

“При цьому не варто вважати, що таке становище на шкоду лише державі, а малим сільгоспвиробникам на користь. Насправді тут програють усі. Наприклад, Польща –– там налічується 2,2 млн фермерів, усі вони зареєстровані і, як наслідок, користуються всіма формами державної підтримки галузі та мають соціальні пільги, зокрема, право на пенсійне забезпечення. У наших же малих фермерів цього немає і в проєкті” – зазначив пан Ярослав.

На думку науковця, офіційний статус дасть змогу вітчизняним виробникам активно об’єднуватися у кооперативи.

“Зараз в Україні кооперативний рух не поширений не тому, що наші малі сільгоспвиробники такі вже запеклі індивідуалісти й не довіряють одне одному. Просто юридично багатьох із них нібито й не існує” – пояснив він.

Експерт наголосив, що в разі легалізації багато фермерів отримають право на державну підтримку на розвиток певних напрямів господарювання (тваринництво, певні види рослинництва тощо). Адже наразі в Україні на приватних подвір’ях перебуває до 70% великої рогатої худоби, а на допомогу тваринництву власники цієї худоби розраховувати не можуть.

Крім того, легалізація малих виробників сприяла б ефективнішим заходам із захисту ґрунту, додав Ярослав Гадзало.