Вартість масла в Україні може знизитися

0

Стрімке зростання цін на вершкове масло припинилося у квітні. Крім того, намітилася тенденція до їх зниження.  

Про це повідомляє ІНФАГРО.

“Українських виробників масла ця тенденція не надихає з двох причин: по-перше, це означає, що масло й далі будуть імпортувати, а по-друге, налагодити експорт українського масла в далеке зарубіжжя в цьому році навряд чи вийде.  Відповідно, на внутрішньому ринку ціни на масло не виростуть, а можливо і знизяться” – йдеться в повідомленні.

Попри велику пропозицію, експорт масла залишається незначним.  У травні йог обсяги скоротилися на 20% – до 840 тонн, що вдвічі менше, ніж у травні 2019 року.  Причиною цього є бажання операторів продавати товар за цінами набагато вище світових.  

Тож імпорт масла у великих обсягах триває.  Але так як у травні товар подорожчав, бажаючих займатися імпортом стало набагато менше.  “Тому можна припустити, що цифри червневої статистики ввезення вершкового масла будуть набагато скромнішими. А ось експорт все ж збільшиться, хоча й не до рівня минулого року” – зазначають аналітики.

Що стосується географії зовнішньої торгівлі, то за обсягом закупівлі українського масла в топ-5 країн входять: Азербайджан, Молдова, Грузія, Вірменія і Казахстан. А топ-5 за обсягом масла, імпортованого в Україну, становлять Нідерланди, Польща, Бельгія, Німеччина й Данія.