Хто цікавиться українськими питними медами?

0

Українськими питними медами зацікавилися в інших країнах.

Про це повідомив заступник голови Гільдії медоварів України Володимир Дмитрук під час медового марафону: “Медоваріння: історія, традиції і сучасність”, пише agronews.ua.

Він розповів, що українськими питними медами вже давно цікавляться у Казахстані, куди запрошували медоварів для допомоги в налагодженні виробництва питних медів. Також ця країна зацікавлена в імпорті української продукції.

Проявляють інтерес до питних медамів українського виробництва й у Білорусі та Польщі, де готові закупати цю продукцію. Зацікавився цією українською продукцією й Ізраїль, зазначив пан Володимир.

В Україні ліцензоване виробництво питних медів з’явилося у 2017 році завдяки зусиллям дрогобицьких та волинських пасічників. До цього був 10-річний досвід у виготовленні медових напоїв різноманітних видів і численна кількість нагород та медалей як на всеукраїнських так і на міжнародних конкурсах.

“Так, на конкурсі в Туреччині у 2018 році, гілку першості зайняла українська медівка “Біла ніч”. А у 2019 року в місті Монреаль (Канада) на Апімондії (46-й Міжнародний Конгрес з бджільництва) відбувся конкурс медових напоїв. З-поміж 160 країн світу медівка “Медова ягода” та медак “Сила духу” взяли срібло та бронзу. Це чудовий результат, адже жодна країна-учасник не може похвалитись таким результатом в медоварінні” – сказав експерт.

Крім того, у 2018 році члени Гільдії медоварів України, що об’єднались у ТзОВ “Українські медовари”, отримали ліцензію на виробництво й запустили міні-завод із випуску медових напоїв.